Principală  —  RECOMANDAT   —   Sondaj/ Ce le lipsește cel…

Sondaj Ce le lipsește cel mai mult astăzi copiilor din R. Moldova?

Ziua Copilului este sărbătorită anual pe data de 1 iunie. Evenimentul este dedicat copiilor și importanței acestora în societate. Pentru prima dată despre Ziua Copilului s-a vorbit la Geneva, în cadrul Conferinței Mondiale pentru „Protejarea și Bunăstarea Copiilor” care a avut loc în august 1925. Atunci, 54 de reprezentanți ai diferitor țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Ideea de a institui o zi internațională a copiilor a fost a unui elev de clasa a VIII-a din Pakistan, Rubab Mansoor și a fost adoptată de Adunarea Generala a Natiunilor Unite în anul 1954.

Acum un an, în R. Moldova a fost aprobat Programul Național de Protecție a Copilului 2022-2026, care prevede măsuri pentru reducerea sărăciei, promovarea toleranței zero față de violență, integrarea copiilor instituționalizați în familii și atenuarea efectelor migrației părinților asupra copiilor.

Dar ce le lipsește cel mai mult astăzi copiilor din R. Moldova?

Mariana Ianachevici, directoare executivă, AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”

Cred că cel mai mult le lipsește copilăria! În sate și orașe avem băieți și fete care, la vârsta lor de copii, duc în spate povara greutăților de adulți: îngrijesc de părinți țintuiți la pat, îngrijesc de gospodării în locul părinților plecați la muncă în străinătate sau absenți din alte motive, îngrijesc de frați și surori mai mici… În cazul mai multor copii, laptopurile, telefoanele mobile, accesul la internet înlocuiesc absența părinților, prietenilor sau colegilor. Aceasta generează o problemă serioasă în dezvoltarea abilităților de comunicare și respectiv – de interacțiune cu semenii, dar și cu adulții. Copiii nu se joacă suficient de mult. Activitățile de joacă (care sunt unul din elementele de bază în dezvoltarea abilităților de viață independentă) pentru mulți copii sunt un lux: fie că părinții nu au resurse să procure jocuri sau jucării sau să le asigure accesul la activități de recreere, fie că în comunitate lipsesc sau sunt foarte puțin dezvoltate serviciile de ocupare a timpului liber. Dar copiii care sunt lipsiți de posibilitatea de a se juca sunt, de fapt, lipsiți de copilărie. 

Ana Niculăeș, psihologă Cred că cel mai mult le lipsește validarea din partea părinților a spectrului de emoții pe care le resimt. Deseori auzim expresii de genul „nu plânge”, „nu fii trist/ă”, „nu fii furios/oasă” etc. Dar aceste stări sunt firești și fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, are dreptul să le trăiască, acestea făcând parte din viața noastră. Doar atunci când noi, în calitate de adulți, vom reuși să validăm emoțiile copiilor noștri, vom avea o generație de persoane care vor trăi sentimentul că sunt acceptate, vor fi persoane sigure pe sine, cu o inteligență emoțională dezvoltată. A valida emoția nu înseamnă doar a înțelege problema, ci și abilitatea de a oferi compasiunea de care în anumite situații au nevoie și copiii, nu doar maturii.

Taisia Panfilov, pedagogă, timp de 35 de ani directoare a Liceului „Natalia Dadiani” din Chișinău
Astăzi copiilor le lipsește respectul și înțelegerea din partea familiei, dar și a școlii. Societatea din R. Moldova încă nu acceptă ca în raport cu orice copil fiecare matur să manifeste respect, de parcă ar avea în față un viitor ministru, un viitor om de stat. Prea puțini sunt cei care pătrund în esența problemelor cu care se confruntă foarte mulți copii, cei care au devenit, fără voia lor, victime ale migrației părinților. Astăzi, cine îi învață pe copii a munci, a fi responsabili, a duce lucrurile până la capăt, a fi buni, empatici? În familii, foarte mulți au rămas pe seama bunicilor sau a rudelor, care nu au timp și interes să educe oameni moderni, iar în școli există deseori un antagonism între copii și pedagogi, antagonism greu de depășit. 

Leonid Boaghi, primar de Sireți, Strășeni

Cred că cel mai mult copiilor din R. Moldova le lipsesc condițiile adecvate de dezvoltare. Mă refer aici la condiții moderne la grădiniță, școală, gimnaziu, în centrele de creație pentru copii, condiții de dezvoltare în diverse cercuri de interese. Le lipsesc terenurile de joacă și cele sportive, dar și specialiștii buni care i-ar motiva să se dezvolte armonios. Lipsesc dotări suficiente care le-ar permite ca aceștia să-și sporească gradul de cultură, capacitățile intelectuale, de gândire, competențe IT, dar și săli polivalente de sport, în care să se poată dezvolta armonios fizic și spiritual. Nu uităm că într-un corp sănătos e și o minte sănătoasă. Să nu trecem cu vederea și condițiile din spitale și din centrele de sănătate. Mai ales în mediul rural, este foarte mult de muncit în acest sens. Orice copil din R. Moldova va fi de acord că avem nevoie de tabere moderne de odihnă, de mai multe evenimente culturale, sportive, educaționale dedicate specificului de vârstă, au nevoie de profesori buni, specialiști în tabere de odihnă, medici competenți și specialiști dedicați în centrele de copii și tineret. În măsura în care au nevoie de condiții adecvate de dezvoltare, copiii din R. Moldova au nevoie și de protecție din partea părinților, au nevoie de familii puternice și de securitate din partea statului, mai ales că migrația e în continuă creștere, iar fenomenul traficului de ființe umane, în special al copiilor, este în creștere. Copilăria astăzi e încărcată de probleme.