Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj/ Ce consecințe va avea…

Sondaj Ce consecințe va avea mobilizarea asupra situației din Federația Rusă?

Mobilizarea bărbaților din Novoazovsk, DNR. Foto: RIA Novosti

Mobilizarea anunțată de Putin: Impactul va fi enorm din cauza numărului de morți care va fi în continuă creștere

Decizia de mobilizare a cetățenilor ruși, pentru a fi trimiși la războiul din Ucraina, a provocat evadarea unui număr impresionant de cetățeni care încearcă să scape de război. Mii de ruși au trecut frontiera cu Finlanda, Georgia sau Mongolia, pentru a scăpa de mobilizare. Totodată, în Federația Rusă au loc proteste împotriva mobilizării declanșate de Vladimir Putin, care a ordonat înăsprirea cu până la 10 ani de închisoare a pedepselor pentru dezertori și pentru cei care refuză să lupte. Protestatarii sunt reținuți și arestați pe fundalul mobilizării care continuă.

Radu Hossu, activist civic în România, aflat acum pe front, în Ucraina

Mobilizarea declanșată de Moscova va avea consecințe în primul rând asupra rusiei (scriu intenționat cu minusculă). Dacă războiul pornit prin invazia ilegală, ilegitimă și neprovocată a Rusiei, era pentru populația ei, ceva îndepărtat și impersonal, acum, dintr-o dată, a devenit ceva foarte personal, iar asta va avea un impact cât se poate de serios asupra politicului din republicile cu etnici minoritari pe care, evident, Putin vrea să-i arunce în luptă fără niciun fel de pregătire sau antrenament special. Asistăm, ca să o spun poetic, la apusul răsăritului: rusia apune și asta pentru că Putin a comis o greșeală fatală, invadând Ucraina. Militar vorbind, Ucraina are un nivel superior de pregătire, se apropie de nivelul de armament pe care-l avea rusia înainte de invazie, dacă nu chiar îi depășește pe ruși la unele capitole (tancuri aflate pe teritoriul ucrainean). Dacă Armata Ucrainei a făcut față cu brio armatei „profesioniste” a Rusiei, va face față și armatei mobilizate în aceste zile, impactul va fi minimal pentru cursul războiului, însă, totuși, impactul va fi enorm din cauza numărului de morți care va fi în continuă creștere, din păcate.

Angela Grămadă, președinta Asociației Experts for Security and Global Affairs, analistă politică

Despre mobilizare s-a tot vorbit în ultimile luni. Decizia a fost parțial anunțată de către experții care analizau voturile din Duma de Stat și acest proces clarifica intențiile autorităților de a extinde așa-numita „operațiune specială” pentru că rezultatele din teren nu răspundeau deloc pretențiilor liderilor de la Kremlin. Dar, propaganda și dezinformarea la care a fost supus în ultimii ani, a fost decisivă în ceea ce privește scăderea vigilenței cetățeanului rus, obișnuit doar să aprobe, mai puțin să aplice gândirea critică, atunci când analizează deciziile liderului politic. Astfel, prima reacție a fost una de confuzie și de panică. Prea puțină lume s-a opus, chiar dacă sunt cifre care indică deja peste 2200 de rețineri și presiuni asupra celor care au ieșit în stradă să-și manifeste dezacordul cu declararea mobilizării parțiale. Deocamdată nu trebuie să ne așteptăm la proteste în masă. În marile orașe lucrurile abia încep să se clarifice. Ceea la ce asistăm acum este un exod al populației apte de muncă, care contribuia la bugetul statului. Un alt element interesant este să observăm cum se desfășoară lucrurile în provinciile generatoare de probleme, majoritatea dintre ele fiind în zone predispuse la inițiative, deși înăbușite, de a riposta conducerii de la Moscova. Aici mă refer la Caucazul de Nord, unde deja există mai multă opunere, decât supunere. Lucrurile se vor precipita în perioada următoare. Rusia va pierde și mulți lucrători sezonieri, printre care și cetățeni ai R. Moldova.

Ion Tăbârță, analist politic

La modul indirect, în funcție dacă această mobilizare va avea impact asupra desfășurării pe terenul de luptă, putem avea noi valuri de refugiați din Ucraina. La modul direct, putem avea două aspecte: primul, mobilizarea cetățenilor moldoveni, care au și cetățenie rusă, din regiunea transnistreană, necontrolată de către autoritățile constituționale, cu precizarea că trebuie de văzut cum va funcționa această mobilizare în stânga Nistrului, luând în calcul caracterul izolat de Rusia a regiunii transnistrene; al doilea aspect, care în momentul dat este mai puțin abordat, poate fi revenirea în R. Moldova a cetățenilor moldoveni stabiliți de mult timp în Rusia. Acești cetățeni au cetățenia rusă, ei fiind încadrați în potențial recrutării mobilizării declarate. La sigur, mulți dintre ei vor alege să revină acasă, în R. Moldova, decât să meargă pe front, în Ucraina. Numărul la astfel de concetățeni de-ai noștri nu este încă estimat, dar la sigur ei vor fi.

Maria Lupașco, văduva lui Filip Lupașco, omorât în războiul de la Nistru

Războiul început de Putin în Ucraina și așa a adus și aduce multă suferință inclusiv cetățenilor ruși. În Federația Rusă, oamenii care gândesc omenește nu vor să moară la război, ei sunt împotriva genocidului. Orice război înseamnă sărăcie. Deci, în Rusia se va diminua economia, iar din cauza neajunsurilor, rușii vor ajunge să se bată între ei. Astăzi, după ce a pornit faimoasa „mobilizare”, chiar și cei care l-au susținut pe Putin au devenit fugari din țara lor. În ultimele zile, spre Georgia, au fugit zeci de mii de cetățeni ruși, la fel și spre Kazahstan. În sfârșit, ei au înțeles riscurile acestui război chiar și pentru ei și au scos semnul Z de pe automobile lor. Așa cum există multă solidaritate umană în jurul Ucrainei, rușii vor pierde războiul. Există presupuneri că, până la urmă, rușii se vor răscula împotriva lui Putin. Se vor răscula mamele, părinții, care își pierd feciorii la război, se vor răscula văduvele și copiii celor omorâți pe front, iar aceste confruntări sunt periculoase într-un stat al dictaturii.

Pentru conformitate, A. G.