Șomajul din R. Moldova: date

Rata șomajului în R. Moldova este una destul de înaltă. Populația inactivă de 15 ani și peste este de 1773,5 mii persoane, sau 59,4% din totalul populației de aceeași categorie de vârstă, fiind în descreștere față de trimestrul IV 2016. „Doar o treime (30,4%) din persoanele care doresc să lucreze pentru un venit, caută activ un loc de muncă și sunt identificate ca șomeri”, anunță Biroul Național de Statistică (BNS).

Însă, Biroul Național de Statistică susține că șomajul are un caracter sezonier pronunțat, cele mai mari valori ale indicatorilor înregistrându-se în timpul iernii, atunci când activitatea agricolă este minimă.

În același timp, BNS anunță că sunt 1424,8 mii de oameni, care „nu doresc să lucreze”. În această categorie de persoane care „nu vor să lucreze”, reprezentanții BNS au inclus:

  • pensionari (629,5 mii);
  • persoane care nu doresc să lucreze deoarece învață sau studiază (265,1 mii);
  • persoane care nu doresc să lucreze pentru un venit deoarece îngrijesc de familie (192,0 mii);
  • persoane care se află în țară, dar care nu doresc să lucreze în Moldova, deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoane care planifică să lucreze peste hotare (228,0 mii); etc.

Datele arată că populația ocupată a constituit 1169,9 mii persoane, fiind în creștere cu 1,9% față de trimestrul IV 2016.
73,1% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 26,9% – în sectorul public. În același timp, practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre salariații bărbați (5,8%) decât salariații femei (4,8%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (40,1%) și comerț (27,1%).

Fiecare a cincea persoană ocupată (18,4%) a declarat că ar fi dorit să schimbe situația la locul actual de muncă, pe motiv că nu este satisfăcută de nivelul remunerării.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *