Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Solicitările ONG-urilor de media către…

Solicitările ONG-urilor de media către MAI, PG și politicieni în legătură cu dezvăluirile despre interceptările unor jurnaliști

Organizațiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în contextul declarațiilor făcute de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, despre interceptările mai multor experți, jurnaliști și activiști din diferite domenii, să confirme sau să infirme informațiile privind acțiunile de filare ale reprezentanților mass-media. 

Reprezentanții organizațiilor solicită Procuraturii Generale (PG), care a anunțat că s-a autosesizat în urma acestor declarații, să desfășoare o anchetă obiectivă și să acționeze în spiritul transparenței.

Totodată, politicienii sunt îndemnați să opereze cu informații verificate.

„Reamintim că Legea Supremă prevede că respectarea și ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului. La fel, Constituția spune că „cetățenii Republicii Moldova beneficiază de protecția statului” și că „statul respectă și ocrotește viața intimă, familială și privată”. De asemenea, prin acest document, Republica Moldova s-a angajat să asigure secretul convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare. Menționăm că Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin articolul 8, stipulează că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale”, menționează organizațiile în declarație.

Organizațiile semnatare: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei , Asociația Telejurnaliștilor Independenți și RISE Moldova.

Moțpan a prezentat o listă a persoanelor care ar fi fost interceptate în timpul guvernării PDM, printre care se regăsesc mai mulți jurnaliști, inclusiv directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.