Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Igor Dodon, amendat cu…

Socialistul Igor Dodon, amendat cu 9000 de lei după ce a purtat panglica negru-oranj interzisă prin lege

Socialistul Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova, care a ignorat prevederile legale și a purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei, anunță că a fost amendat de poliție cu 9000 de lei.

Igor Dodon califică procesul verbal emis de oamenii legii drept un „abuz” și spune că îl va contesta în instanțele de judecată.

„Guvernarea a trimis poliția să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată. E o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituțional, această lege are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”, a spus Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Igor Dodon/ Facebook

Mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Printre purtătorii de panglică interzisă s-au numărat și alți oficiali, precum și fețe bisericești.  Și fostul președinte al R. Moldova, comunistul Vladimir Voronin, în prezent deputat, a purtat panglica negru-oranj, alături de un alt fost președinte, Igor Dodon.

Anterior, ZdG a scris că imunitatea parlamentară face mai anevoioasă procedura prin care vor putea fi amendați deputații care la manifestațiile de 9 mai au purtat panglica negru-oranj, interzisă pe teritoriu R. Moldova ca simbol al agresiunii ruse împotriva Ucrainei. În total, 17 aleși ai poporului au fost documentați de poliție.

Din 20 aprilie, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

Au fost instituite amenzi de la 4 500 până la 9 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă amenzi de la 9 mii la 18 mii de lei, iar persoanele juridice – de la 18 mii până la 30 de mii de lei.

LISTA celor 17 deputați „panglicari”. Procedura anevoioasă prin care vor putea fi amendați