Principală  —  IMPORTANTE   —   Situația în Spitalul Clinic din…

Situația în Spitalul Clinic din Bălți se agravează: În instituție s-ar fi format focar de infecție cu COVID-19, însă nicio secție nu este în carantină. Decizia specialiștilor

agora.md

Noul coronavirus se răspândește cu repeziciune în Spitalul Clinic din Bălți, instituție medicală strategică în lupta cu COVID-19. Până vineri, 17 aprilie, cel puțin 13 lucrători medicali au fost testați pozitiv cu coronavirus. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către șeful Centrului de Sănătate Publică (CSP), Veaceslav Chișlari.

Deși la data de 15 aprilie, administrația Spitalului Clinic Bălți ne-a declarat că doar cinci angajați ai instituției au fost infectați cu noul tip de coronavirus, iată că la doar două zile numărul cadrelor medicale diagnosticate cu COVID-19 ajunge la 13.

Un fost angajat al spitalului Clinic din Bălți a publicat lista lucrătorilor medicali, care, până vineri, 17 aprilie, au primit testul pozitiv pentru COVID-19. Deși șeful Centrului de Sănătate Publică din Bălți, Veaceslav Chișlari, ne-a comunicat că sunt 13 cadre medicale infectate, potrivit listei, sunt înregistrate cu una mai mult – 14.

Personal medical testat pozitiv cu COVID-19. Sursa: Brânza Gheorghe Ion/facebook

Dintre cadrele medicale îmbolnăvite, sunt 5 medici – 3 din secția Anestezie și Terapie Intensivă, un medic din Unitatea de Primiri Urgențe și un chirurg, 6 asistente medicale – 4 din secția Anestezie și Terapie Intensivă, una de la Unitatea de Primiri Urgențe și încă una din secția de chirurgie. De asemenea este infectat un medic rezident din centrul Perinatologic, o moașă din cadrul aceleași secții și o infirmieră din secția de chirurgie.

Nicio secție din cadrul spitalului nu a fost plasată în carantină

Totodată, potrivit listei, în secția Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul spitalului s-a format focar de îmbolnăvire cu COVID-19.

Însă, personalul medical continuă să activeze. Anterior, și un cadru medical din Spitalul Clinic Bălți, sub protecția anonimatului, a comunicat pentru ZdG că angajații medicali, care sunt suspectați de infectare, oricum sunt scoși la muncă și activează conform orelor de lucru. Fapt ce este nagat de vicedirectoarea spitalului.

Veaceslav Chișlari

Șeful Centrului de Sănătate Publică din Bălți, Veaceslav Chișlari, a confirmat că în rândul cadrelor medicale infectate sunt atât medici, cât și asistenți medicali. Potrivit lui Chișlari, toate persoanele sunt internate în Spitalul Clinic din Bălți, deși starea acestora de sănătate este de gravitate medie și pot primi tratament la domiciliu.

,,Până ce, nicio secție din cadrul spitalului nu este plasată în carantină. Angajații infectați sunt din diferite secții, nu doar din una”, explică Chișlari.

Întrebat dacă s-ar fi format vreun focar de COVID-19 în cadrul instituției medicale, șeful CSP Bălți spune că ,,am considerat că încă nu este cazul de a închide vreo secție”.

,,Ieri a fost discutată această întrebare la Comisia Situații Excepționale teritorială. S-a elaborat un plan de măsuri pe care trebuie să-l implementeze administrația spitalului. Vom vedea deja cum va decurge procesul”, a menționat Chișlari.

Ala Condrea, vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți, ne-a comunicat la 15 aprilie că, în prezent, ar fi o greșeală dacă ar spune că lucrătorii medicali s-ar fi îmbolnăvit la locul de muncă sau ar fi contactat cu persoane infectate în afara spitalului. De cealaltă parte, șeful CSP Bălți ne-a spus că lucrătorii medicali au interacționat cu pacienți, care deja erau infectați, însă acest lucru s-a depistat ulterior.

,,Cu certitudine noi nu putem să spunem care este sursa infectării. Cunoaștem doar că persoanele date au avut contact cu pacienți ulterior confirmați cu COVID”, a conchis șeful CSP Bălți, Veaceslav Chișlari.

Brînza Gheorghe, medic care a activat în cadrul spitalului Bălți până la început de martie, atunci când a decis să se concedieze și să se transfere la spitalul din Ungheni, ne-a spus că foștii săi colegi nu erau pregătiți să facă față noului virus și că nu dispuneau de suficient echipament de protecție. Totodată, acesta susține că foștii săi colegi ar fi intimidați. „Le-au spus că la ușă stă rând de asistente medicale și pe care nu îi aranjează …”, ne-a comunicat medicul, joi, 16 aprilie.

Brînza Gheorghe a mai adăugat că administrația spitalului insinuează că foștii săi colegi s-ar fi infectat în afara locului de muncă, însă acest lucru ar fi fals. Anterior și un angajat al spitalului ne-a comunicat că administrația spitalului încearcă să dea vina pe personalul medical că a răspândit virusul în rândul cadrelor. Atât medicul de la Ungheni, cât și unul dintre foștii săi colegi, ne-au comunicat că medicii infectați nu au completat fișa epidemiologică, în baza căreia se constată cum a fost răspândit virusul.

Brânza Gheorghe Ion/medic

„I-am întrebat pe colegii mei dacă au îndeplinit fișa epidemiologică și nimeni dintre ei nu a îndeplinit-o. Spun că șefii secțiilor le-au îndeplinit pentru a modela de unde a fost contactul. Colegilor de la unitatea de primere urgență le-au insinuat că ei în genere nu au avut contactat cu pacienții covid”, ne-a spus medicul de la Ungheni.

Până la ziua de azi, 17 aprilie, sunt înregistrate 2 154 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 2019 cazuri confirmate prin laborator și 135 cazuri confirmate clinic-epidemiologic. Din numărul total de cazuri, 556 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 196, medici – 142, felceri – 38, personal auxiliar – 169, farmaciști – 10, paramedici – 1.