Singura școală cu studiere în limba română din raionul Taraclia riscă să dispară

Pereți deteriorați și gata să se prăbușească, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – este imaginea desprinsă parcă dintr-un film de groază. De fapt, este realitatea cu care se confruntă de ani buni elevii, profesorii și localnicii din raionul Taraclia. Singura școală cu studiere în limba română din raionul cu 43 000 de locuitori, riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase în care a ajuns, se spune într-un comunicat de presă al Asociației „UNIREA – ODIP”.

În școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia (în prezent – gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir) învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018, ar urma să fie înscriși încă 20 de copii. Chiar dacă 10 dintre cele 26 de sate din raionul Taraclia poartă nume românești, copiilor li se încalcă dreptul de a studia în limba română. Acum câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile care, din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței cu studiere în limba română din localitate. Astfel a luat naștere gimnaziul-școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 milioane de lei ajutor din partea României. Întrucât Fondul de Investiții Sociale din R. Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala rămâne deteriorată. Până acum, s-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor. Din exterior, școala arată destul de bine, dar în interior este vai și amar. Este mizerie, sunt condiții anti-sanitare, iar sălile de studiu abundă în mucegai. Acolo elevii învață în niște condiții ieșite din comun! Un perete din școală este atât de avariat, încât dacă închizi mai tare ușa, ai impresia că te vei pomeni cu peretele peste tine”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP” care a vizitat instituția de învățământ.

În acest context, profesorii se plâng că autoritățile ignoră apelurile la ajutor, întrucât vor „să rusifice tot ce a mai rămas românesc în raion”. „Pentru 26 de preşcolari au ocupat şapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceştia vor veni pe urmă la această şcoală! Cred că ei au făcut acest lucru ca să nu mai fim români, dar ruşi, ca toată lumea de aici, susține fostul profesor din localitate, Vasile Țurcanu.

Asociația „UNIREA-ODIP” a lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii cu studiere în limba română din satul Aluatu și face apel la oamenii de bună credință să se implice. Potrivit calculelor, ar fi nevoie de 197 mii de lei pentru reparația curentă a școlii. Cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia, o pot face accesând acest link.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *