Principală  —  IMPORTANTE   —   Scrisoarea deschisă, către președinta R.…

Scrisoarea deschisă, către președinta R. Moldova și ministra Sănătății, a unei studente care are nevoie de bani pentru operație în străinătate

sursa: Andrea Butnaru/ Facebook

„Vă rog, auziți-mă, ajutați-mă”, se adresează printr-o scrisoare deschisă președintei R.Moldova, Maia Sandu și ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, o tânără de 22 de ani din raionul Cantemir, care până în octombrie curent trebuie să adune în total 19 300 de euro pentru intervenția chirugicală programată în Spania, „sumă enormă pentru familia mea”, spune Andrea Butnaru.

Recent am fost diagnosticată cu malformație Chiari tip I, siringomielie C1-Th11, atrofie medulară difuză C2-Th11. Protruzii discale cervicale, toracice și lombare”, susține Andrea Botnaru, studentă a Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul și a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Această siringomielie împreună cu celelalte componente ale sale am obținut-o genetic, de la naștere. N-aș fi putut-o nicidecum ocoli, doar că ar fi cu mult mai simplu, dacă s-ar fi depistat din copilărie, 22 de ani e mult prea mult. Pe cale medicamentoasă nu se tratează și nici nu aduce careva îmbunătățiri, doar o intervenție chirurgicală poate schimba parcursul distrugerii măduvei spinării, apariției paraliziei, pierderea capacității de a simți durerea și temperatura de-a lungul spatelui și la mâini, deformarea coloanei vertebrale.

„Sunt în disperare pentru că țara mea nu îmi poate asigura un viitor cu accesibilitate totală la serviciile medicale”

„Niciodată nu m-am gândit că peste ani mă voi confrunta cu o afecțiune care pe parcursul anilor v-a progresa, iar la 22 ani fiind studentă întâmplător se v-a depista. Deși m-am prezentat de multiple ori la medici cu plângeri de dureri de cap, vomă inexplicabilă, dureri de spate, amorțirea feței cu mici furnicături, totul se limita la faptul că sunt din alte cauze, numai nu din ceea ce s-a depistat recent. Acum este evident că erau niște simptome ce dădeau de înțeles că este ceva mult mai grav, iar pastilele analgezice doar luau durerea pentru o perioadă”, menționează Andrea Butnaru.

Cu toții știm, că în țara noastră, necesitățile medicale sunt asigurate de către stat. Însă tot după cum știm, sunt sute de cazuri de maladii care necesită tratament și intervenții chirurgicale costisitoare peste hotare. De aici vine întrebarea, dacă mi s-a depistat o maladie, sistemul medical nu este în stare să îmi ofere condiții și mă redirecționează prin sfat și ca unică soluție către o clinică de peste hotare, al căror costuri sunt cosmice, ce fac eu atunci? Studentă la buget, care trăiește din bursă, practică voluntariat și speră că urmează să se angajeze peste un an în câmpul muncii.

Ce face statul ca să mă ajute?

„Având o poliță de asigurare, în calitate de student, de ce nu aș putea beneficia de o intervenție în țara mea? Cu toate rigorile necesare. Însăși medicii confirmă faptul că nu au condiții, resurse și echipament necesar. Ceea ce le rămâne este doar de a recunoaște că nu-și pot asuma riscul de a face intervenția, consecințele acesteia fiind grave”, mai spune tânăra din satul Flocoasa, comuna Ciobalaccia.