Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În România, oricine dorește se…

În România, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca, chiar dacă nu are programare. Este valabil și pentru cetățenii români din R. Moldova

Oricine dorește să se vaccineze cu serul produs de AstraZeneca o poate face chiar dacă are sau nu programare. O circulară emisă de Comitetul Național de Vaccinare din România permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă, potrivit Digi24.

Decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care spun că acestea sunt goale și că angajații de acolo stau degeaba.

Așadar, membrii Comitetul Național de Vaccinare au decis că cine vrea să fie vaccinat cu serul AstraZeneca poate merge la centre cu buletinul și poate fi imunizat. Dacă sunt persoane programate, acestea au prioritate.

În România sunt 254 de centre de vaccinare, cu 360 de fluxuri.

În 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.

Din cauza controverselor legate de vaccinul AstraZeneca, a scăzut numărul persoanelor care doresc să se imunizeze cu acest ser.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a transmis, în 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect. Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți.

EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 2.326.484 de persoane, dintre care 1.435.730 au primit ambele doze de vaccin.

Cetățenii români din R. Moldova pot merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19, fără a fi nevoiți să stea în carantină. Persoanele imunizate în România nu sunt obligate să respecte regimul de autoizolare nici când revin în R.Moldova.

Pentru a se vaccina în România moldovenii, care dețin cetățenia română trebuie să se înscrie pe Platforma națională de vaccinare din țara vecină.

„Cu Codul Numeric Personal (CNP) intră pe platformă și se înregistrează. Mai este nevoie și de un număr de telefon românesc, doar pentru înregistrate. Ulterior, persoanele pot alege să fie informate prin e-mail, nu neapărat prin SMS”, a declarat pentru ZdG, consilierul prezidențial în domeniul sănătăţii, Ala Nemerenco.

CUM ARE LOC PROCESUL ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE PE TERITORIUL R. MOLDOVA E STARE DE URGENȚĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ, IAR PE TERITORIUL ROMÂNIEI ESTE STARE DE ALERTĂ

Începând cu 14 martie curent, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul RomânieiTotodată, a fost aprobată o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care R. Moldova figurează în continuare.

Ambasada României în R.Moldova: Pentru situații deosebite care vizează, printre altele prezentarea la centrul de vaccinare, conform programării în vederea vaccinării poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative. Analiza acestor situații este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, iar cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Unii moldoveni, care s-au vaccinat în județul Iași, au depus dosarul online la Direcția de Sănătate Publică (CSP) Iași.

Persoanele imunizate în România nu sunt obligate să respecte regimul de autoizolare, când revin în R.Moldova.

Vineri, 19 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a instituit pe perioada stării de urgență în sănătate publică obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în R.Moldova a rezultatului negativ al testului. Persoanele care nu dețin rezultatul negativ al testului vor completa, în mod obligatoriu fișa epidemiologică şi vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare, de 14 zile.

CNESP: EXCEPȚIE de la obligativitatea prezentării testului negativ și completării fişei epidemiologice, cu respectarea regimului de autoizolare, fac mai multe categorii de persoane, printre care și cele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, prezentat într-una dintre limbile română, engleză și rusă.