Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova, în apogeul epidemiei…

R. Moldova, în apogeul epidemiei de coronavirus față de alte state în care COVID-19 se retrage. Șeful ANSP: Noi rămânem în urmă față de țările europene cu aproximativ două-trei săptămâni

După două luni de Stare de Urgență, Republica Moldova, din 16 mai, a intrat în Stare de Urgență în Sănătate Publică, cu peste 100 de persoane infectate zilnic cu COVID-19. Datele mai arată că înregistrăm 55 de decedați la 1 mln populație și că fiecare al patrulea infectat, din numărul total, face parte din sistemul de sănătate.

În timp ce mai multe state au relaxat măsurile de carantină impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus și înregistrează un număr scăzut de infectați, cât și persoane decedate, statul nostru continuă să confirme o creștere săptămânală a numărului de cazuri pozitive.

În Republica Moldova, în total, au fost confirmate 6 138 de cazuri, dintre care 3 496 sunt active, 2 425 s-au tratat, iar 217 au decedat. Potrivit specialiștilor, săptămâna trecută am înregistrat cei mai înalți indicatori ai infecției de la începutul epidemiei.

Cazuri active de infectare în R. Moldova

În săptămâna a 19-a de supraveghere și control a infecției cu COVID-19, 4 – 10 mai, a fost înregistrată o creștere a numărului de cazuri cu 11.5% și a deceselor cu 30% față de săptămâna a 18-a, perioada 27 martie – 3 mai. Totodată, în ultimele 7 zile, perioada 8 – 14 mai a fost înregistrată o creștre de 25% față de aceeași perioadă 1 – 7 mai.

De la izbucnirea focarului de COVID-19, în perioada 4 – 10 mai, s-a înregistrat cel mai mare număr de decese – 44, dintre care doar pe 9 mai au murit 11 persoane. Bilanțul total al persoanelor răpuse de coronavirus ajungând la 217, inclusiv 12 lucrători din sistemul de sănătate.

Am contactat Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, pentru a ne explica cifrele alarmante privind infecția cu COVID-19 la nivel național și dacă ele vor scădea. Astfel, oficialul ne-a comunicat că Republica Moldova este în apogeul epidemiei. Șeful ANSP a mai adăugat că pronosticurile cu privire la infectarea cu COVID-19 pe care specialiștii din domeniul sănătății le-au făcut în februarie se adeveresc în proporție de circa 100%. 

Nicolae Furtună, șef ANSP

„Săptămâna trecută am avut o săptămână cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19. Săptămâna trecută am atins indicatorii anti-record de la primul caz înregistrat și până la ziua de ieri inclusiv. Toate oscilațiile care se produc ele au loc pe curba de creștere. Dacă în săptămâna 20 – 26 aprilie am înregistrat peste 700 de cazuri, săptămâna precedentă au fost 1 133 de cazuri. Mai mult săptămânal noi nu am avut niciodată. Tot săptămâna trecută am avut și ziua cu cele mai multe cazuri – 252. Și în această săptămână am avut zile cu cele mai multe teste procesate. Era clar că noi mergem în ascendență. Acesta a fost pronosticul făcut în luna februarie, numai că nu toți ne-au auzit”, a precizat pentru ZdG Nicolae Furtună.

Furtună susține că așa cum se progonoza că vârful epidemiei va atinge mijocul lunii mai, un al doilea val după perioada de stabilizare și deja când trecem la curba de descendență – un al doilea val este preconizat în toamnă.

„O mergem în creștere, pe urmă o să mergem pe platou, ulterior în descreștere. Acest lucru este cracteristic pentru orice proces epidemic, nu doar pentru covid. Noi rămânem în urmă față de țările europene, aproximativ cu două, trei săptămâni. Pentru că la ei tot procesul s-a început mai devreme. În Italia, Spania, Franța – apogeul a trecut și merg în descreștere, iar noi încă nu, deoarece rămânem în urmă iată cu aceste două, trei săptămâni. Toate lucrurile depind de noi. Dar faptul de cum ne-am comportatat de Paște, Blajini și 9 Mai, noi suntem departe… vom avea o tendință de menținere la nivel înalt a indicatorilor”, a explicat Furtună menționând că, potrivit datelor specialiștilor la nivel global, la toamnă Republica Moldova va fi lovită de alt val de infectări cu noul coronavirus.

Pe de altă parte, fosta șefă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că autoritățile, de fapt, nu au întreprins pârghiile necesare pentru a stopa infecția cu COVID-19, iar acum situația este scăpată de sub control.

Ala Nemerenco, fosta șefă a MSMPS

„Acest număr mare de cazuri zilnice arată că societatea este infectată. Depinde și de numărul efectuat de teste, dar atunci când infecția este controlată ea începe să scadă, așa cum se întâmplă peste hotare. Dacă am efectua astăzi 3 000 de teste, cred că 1 000 ar fi pozitive. Măsurile ce se aplică în gestionarea unei infecții nu țin doar de carantină. Carantina este un mediu propice care vine să ușureze eforturile sistemului de sănătate și al tacticilor ce sunt aplicate. Dar controlul unei infecții nu se poate realiza doar prin carantină, dar ține de politicile pentru minimalizarea infecției. Ceea ce s-a făcut la noi, începând din februarie, este totul anapoda. De aceea datale la toate țările se duc în jos, iar noi mergem în sus”.

„Virusul nu poate circula singur, el este transmis de către om la om”

„Trebuia să testeze măcar contacții din prima linie, așa cum spun standardele internaționale, inclusiv OMS. Ei la noi au testat doar asimpotomaticii. Dacă în familie se depista cineva bolnav, atunci toată familia trebuia testată. De asemenea, într-un colectiv medical dacă erau câteva persoane infectate, atunci trebuiau testațu toți care au intrat în contact direct. În alte țări au fost testați și contacții de rangul II, iar noi dacă măcar pe cei de rangul I i-am fi făcut, acest virus era terminat. Virusul nu poate circula singur, el este transmis de către om la om”, a comentat fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, pentru ZdG.

Potrivit Alei Nemerenco, un exemplu în acest sens sunt medicii români care au venit într-o misiune umanitară în R. Moldova pentru o perioadă de 2 săptămâni, însă la întoarcerea în România, la ora actuală, cel puțin 7 dintre ei au fost testați pozitiv cu noul coronavirus.

„S-au întors medici români din misiune din Italia și nu au avut niciun infectat, dar din misiunea din Republica Moldova sunt deja 7, să nu dea Domnul să fie mai mulți. Iar 4 dintre ei sunt din Oradea, în judeţul Bihor, unde nu a fost contaminat cu coronavirus niciun medic pe parcursul a 2 luni. Cunoștem că ei au fost echipați, eu venit cu echipamentul lor. Aceasta înseamnă comunicare, inclusiv cu medicii. Nu se pot infecta doar de la patul bolnavului. Rezultă că noi suntem doldura de infecție”, a mai adăugat Nemerenco.

Pe data de 15 mai, în Republica Moldova a expirat starea de urgență instituită în legătură cu epidemia de COVID-19, însă numărul cazurilor de îmbolnăviri înregistrate în ultimele zile nu indică o încetinire a răspândirii noul coronavirus. Din 16 mai, în țară este insituită stare de urgență în sănătate publică, unele restricții fiind anulate, iar altele păstrate.

Între timp, premierul Ion Chicu a declarat luni, 18 mai, că de la 1 iunie curent vor fi ridicate mai multe restricții impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Șeful Executivului a precizat că situația privind răspândirea COVID-19 va fi analizată pe parcurs, iar în funcție de rezultate, vor fi luate decizii cu privire la relaxarea măsurilor.

Ion Chicu, prim-ministrul RM

„Sunt unele restricții care sperăm să se finalizeze la 31 mai și mă refer, în primul rând, la activitatea piețelor din Chișinău și Bălți și activitatea sectorului HoReCa. Sunt unele restricții care au însă termen până la 30 iunie. Remarc că vom analiza situația permanent și când vom avea posibilitatea, aceste restricții le vom ridica mai devreme. Am văzut ce se întâmplă în Europa. În multe state deja se creează premise pentru a ridica aceste stări de carantină, inclusiv din cauza faptului că situația economică se agravează. Examinăm și noi această situație. Vă spun, cu nivel înalt de probabilitate, că de la 1 iunie, marea majoritate a restricțiilor vor fi ridicate și la noi în țară”, a precizat astăzi premierul.

După mai multe săptămâni petrecute în locuinţele lor, locuitorii din anumite țări încep să iasă, cu prudenţă, în aer liber, în virtutea unor măsuri de relaxare a regimului de izolare a populaţiei la domiciliu. Astfel, am ales câteva țări care pot fi comparate cu Republica Moldova după suprafață, dar care au atins alte succese la capitolul combaterii COVID-19.

În Serbia numărul total de infectări, până la ziua de azi, a ajuns la 10 699 și cu 299 de decese. Alți 4 799 de cetățeni s-au vindecat. Serbia a atins apogeul epidemiei la începutul lunii mai, iar acum numărul cazurile sunt în scădere. Totuși, starea de urgenţă este menţinută. Din 4 mai, au fost redeschise cafenelele şi restaurantele, cu respectarea distanţării sociale, şi transporturile publice. Totodată, a fost reluată circulaţia trenurilor intercity şi a autobuzelor pe distanţe lungi, iar clienţii sunt obligați să poarte măşti sanitare. Centrele comerciale au fost redeschise de pe 8 mai, iar grădiniţele de pe 11 mai.

Cazurile active de infecție în Serbia

Cu un sistem sanitar în stare precară, dar care totuşi dispune de 310 paturi pentru pacienţii COVID-19, la o populaţie de 2,8 milioane locuitori, Albania a aplicat de timpuriu măsuri radicale de combatere a epidemiei şi sancţiuni severe pentru nerespectarea acestora, mai ales că numeroşi albanezi din diaspora din Italia au revenit în ţară.

Albania a fost prima ţară europeană care a închis şcolile şi a oprit transportul public chiar înainte de apariţia primului caz de coronavirus, pentru ca imediat apoi să-şi închidă şi graniţele, permiţând doar transportul de mărfuri. Pensionarii nu au mai putut să iasă deloc din case, iar forţele de ordine au patrulat pe străzi pentru a supraveghea respectarea restricţiilor şi identificarea celor veniţi din străinătate care nu ar respecta izolarea.

Albania a început să relaxeze restricțiile încă de la începutul lunii aprilie, dar a instituit pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu respectă carantina. Până astăzi, în Albania s-au înregistrat 948 de cazuri de infectare, dintre care 727 s-au vindecat, iar 31 au decedat. La ora actuală, doar circa 200 de cazuri sunt active.

Cazuri active de infecție în Albania

Bulgaria a închis la jumătatea lunii martie şcolile, barurile, restaurantele, hotelurile, centrele sportive şi culturale, precum şi magazinele, cu excepţia celor alimentare şi farmaciilor. A interzis de asemenea socializarea în spaţiul public şi a introdus carantina obligatorie pentru aproape oricine intră în ţară. În cele din urmă, premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat duminică, 3 mai, ridicarea interdicţiei privind deplasările în afara comunităţilor locale, odată cu începerea relaxării restricţiilor. Ar putea fi deschise restaurantele și barurile, deși grupurile mai mari de 4 oameni sunt interzise. De menționat că Bulgaria se numără printre țările care a gestionat cel mai bine pandemia.

Bilanțul total al persoanelor infectate în Bulgaria ajunge la 2 235 de cazuri, dintre care 612 s-au recuperat, iar 110 au decedat. Statul bulgar este în picul epidemiei, însă, cu o populație de 2 ori mai mare ca a Republicii Moldova, înregistrează de 2 ori mai puține cazuri active de infecție.

Cazuri active de infecție în Bulgaria

În România, ​​numărul de noi cazuri de pacienţi infectaţi scade de la zi la zi. În total, țara vecină are 17 036 de cazuri. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9 930 au fost declarate vindecate și externate. În săptămâna 4 – 10 mai, România a înregistrat o scădere a numărului cazurilor confirmate, sub 2000 de cazuri – o scădere ce ultima dată s-a înregistrat la sfârșitul lunii martie. Doar ieri, au fost înregistrate 167 de cazuri, număr în descreștere de la începutul lunii mai atunci când s-au înregistrat 165 de cazuri. Totodată, cel mai mare număr de infectări, România a înregistrat pe data de 11 aprilie – 523 de cazuri.

Potrivit datelor, în România cazurile active de infecție cu COVID-19 au început să scadă de la începutul lunii mai, atunci când 7 495 erau purtători de virus, iar până la data de 17 mai numărul acestora a scăzut până la 5 874. La capitolul decese, în țara vecină ieri s-au înregistrat 13 persoane care au pierdut lupta pentru viață, cea mai mică cifră de decese înregistrată din 18 aprilie, atunci când 10 victime au fost răpunse de COVID-19. Peste Prut, pe data de 14 mai, a fost ultima zi de stare de urgenţă, iar astăzi Guvernul român a adoptato hotărâre prin care este declarată stare de alertă. Detalii AICI.

Cazuri active de infectare în România

Croația a învins pandemia de COVID-19

În Croația, anumite magazine, muzeele, bibliotecile şi transporturile publice şi-au reluat activitatea încă de la sfârșitul lunii aprilie. Adunările religioase au fost autorizate de sâmbătă, 2 mai. Luni, 4 mai, serviciile care implică un contact apropiat cu clienţii, precum saloanele de coafură, au fost redeschise. Din data de 11 mai au fost redeschise terasele, barurile şi restaurantele. Adunările publice sunt autorizate în limita a 10 persoane, iar grădiniţele şi şcolile se vor redeschide pe bază de voluntariat.

La mijlocul lunii aprilie, Croația a atins apogeul epidemiei de COVID-19. Însă, din data de 15 aprilie numărul cazurilor este în continuă scădere. De la 1258 de cazuri ce au fost întregistrate doar pe data 14 aprilie, la o lună – 17 mai, Croația a confirmat doar 195 de cazuri de infectare.

Cazuri active de infecatre în Croația

În Ungaria, restricțiile impuse în zona capitalei Budapeste, sunt ridicate gradual începând de luni, 18 mai. În urmă cu două săptămâni, autoritățile au ridicat anumite restricţii în restul țării, permiţând redeschiderea magazinelor, teraselor, dar şi a piscinelor în aer liber. Purtarea măştilor rămâne obligatorie în magazine şi în transportul public. Totodată, școlile rămân închise la nivel naţional până la finalul lunii mai.

Cu o populație de aproape 9 milioane de locuitori, Ungaria a raportat 462 de decese, 3 535 de contaminări cu noul coronavirus și 1 400 de cazuri recuperate. De-a lungul ultimelor săptămâni, Budapesta a fost cel mai mare focar al epidemiei.

Cazuri active de infecție în Ungaria

Georgia este una dintre țările care își deschide granițele pentru turiștii străini. Anunțul a venit chiar din partea premierului georgian Gheorghi Gaharia care a anunțat că de la 1 iulie turiștii străini sunt din nou așteptați. Georgia a declarat stare de urgență în luna martie, iar măsurile de izolare impuse atunci rămân în vigoare până pe 22 mai. Pentru a relansa economia, premierul georgian a anunțat măsuri progresive de ieșire din izolare începând cu 11 mai.

Georgia a atins apogeul epidemiei la începutul lunii mai, iar acum numărul cazurilor de infecatre scade de la o zi la alta. La ora actuală, în Georgia sunt confirmate 701 cazuri de infecție, dintre care 432 s-au vindecat, iar 12 persoane au decedat.

Cazuri active de infecție în Georgia

La sfârșitul lunii aprilie, Slovacia a anunțat că plănuieşte să ridice în patru etape restricţiile impuse din cauza epidemiei de COVID-19. Prima fază de relaxare a restricţiilor a început miercuri, 22 aprilie, când magazinele mici, cu o suprafaţă de cel mult 300 mp, au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de igienă. Majoritatea furnizorilor de servicii cu suprafeţe similiare au putut, de asemenea, să-și redeschidă ușile. Măsurile de relaxare vor fi retrase însă dacă numărul infectărilor va creşte din nou.

În faza a doua, în Slovacia au fost permise căsătoriile şi serviciile religioase, atât timp cât participanţii poartă măşti de protecţie şi respectă distanţarea socială. În faza a treia, aşteptată după alte două săptămâni, vor fi redeschise muzeele, magazinele de peste 1.000 mp şi terasele în aer liber ale restaurantelor şi cafenelelor. Şcolile, grădiniţele, centrele comerciale, piscinele, sălile sportive, de cinema şi teatrele îşi vor putea redeschide porţile doar în faza a patra. 

Până la ziua de azi, în Slovacia bilanțul total al contaminărilor a ajuns la 1 495 de cazuri, dintre care 1 185 s-au vindecat, iar 28 de persoane au decedat.

Cazuri active de infectări în Slovacia