Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Moldovagaz după ce autoritățile…

Reacția Moldovagaz după ce autoritățile au propus Gazpromului achitarea a 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie istorică și casarea a circa 700 de milioane de dolari

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit cu o reacție după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că Guvernul a propus concernului rus achitarea a 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie a Moldovagaz către Gazprom și casarea a circa 700 de milioane de dolari.

Vadim Ceban susține că Moldovagaz a primit abia astăzi, 6 septembrie, rezultatele auditului datoriilor istorice ale companiei Moldovagaz pentru malul drept al Nistrului față de concernul rus Gazprom și că Moldovagaz „nu poate deocamdată să comenteze declarațiile, concluziile și evaluările” ce se conțin în raportul auditului.

Totodată, el respinge acuzațiile lansate de ministrul Energiei și spune că Moldovagaz a furnizat Agenției Proprietății Publice „toate informațiile solicitate”.

„(…) Cu toate acestea, „Moldovagaz” SA nu face obiectul acestui audit, întrucât obiectul acestuia este activitatea sa financiară și economică și datoriile istorice față de furnizorul extern. În același timp, în timpul auditului, compania a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate în condiții de confidențialitate.

Pe de altă parte, în conformitate cu legislația în vigoare, precum și cu acordurile încheiate la Sankt Petersburg în octombrie 2021, consfințite în Protocol, în urma negocierilor privind reglementarea aspectelor problematice în sectorul gazelor naturale cu participarea viceprim-ministrului, prezentul raport de audit trebuie să fie convenit în prealabil cu organele de conducere ale companiei reprezentate de Consiliul de observatori al SA „Moldovagaz””, a spus Vadim Ceban într-o postare pe contul său de Telegram.

Guvernul R. Moldova propune achitarea a 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie a Moldovagaz către Gazprom și casarea a circa 700 milioane. Anunțul a fost făcut miercuri, 6 septembrie, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a făcut publice rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Auditorii externi au constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane dolari SUA (la data de 31 decembrie 2021), inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31 martie 2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari SUA.

Conform oficialului, recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră, care este conectată la gaze naturale, este datoare cu circa 1000 de dolari SUA.

Potrivit auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată. Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare.

„O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari SUA, are termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani.

Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari SUA a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE. Din această sumă fac parte: 32 milioane de dolari SUA pentru construcția noului sediu din strada Pușkin; 46 de milioane de dolari SUA ca pierderi de gaze în rețea și 23 de milioane de dolari SUA ca investiții neaprobate”, a precizat ministrul.

Autoritățile de la Chișinău susțin că pot înainta o serie de pretenții financiare către Gazprom, care nu a plătit circa 160 de milioane de dolari SUA pentru tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova începând cu anul 2007.