Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția directorului de spital demis…

Reacția directorului de spital demis de Silvia Radu

Foto: scm1.md

Iurie Dondiuc a aflat din presă că a fost demis astăzi, 30 martie, de către primarul interimar al mun. Chișinău, Silvia Radu. Directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1 a declarat pentru Ziarul de Gardă că se află în concediu în legătură cu susținerea tezei de doctor habilitat. Dondiuc spune că va ataca dispoziția semnată de Silvia Radu, pe care o consideră a fi ilegală din mai multe motive și califică acțiunile primarului interimar de Chișinău drept populiste. Cu o zi mai devreme,  a fost demis șeful Direcției Sănătății, Mihai Moldovanu, care la fel, a aflat noutatea din presă, deoarece se află în concediu medical.

Directorul Spitalului Clinic Muncipal nr. 1 susține că în privința activității sale a fost pornită o anchetă de serviciu, care, însă, nu a fost deocamdată finalizată, ceea ce confirmă încă o dată că demiterea sa este ilegală, în astfel de condiții.

„Referitor la această dispoziție, desigur că o socot absolut ilegală din mai multe considerente. În primul rând eu mă aflu în concediu, conform cererii înaintate aproximativ o săptămână în urmă, în legătură cu susținerea tezei de doctor habilitat. Ar fi putut măcar să se informeze ce este cu persoana, să mă invite la o discuție, dar nu a fost să fie. În al doilea rând, eu nu am încheiat contractul individual de muncă cu Primăria, ci cu Direcția Sănătății și poate să te demită acela cu cine ai contract de muncă. În al treilea rând, demiterea unei persoane trebuie să fie foarte bine argumentată. De ce este demisă persoana? Nu din declarații de pe Facebook, declarații ale unor persoane,  spre mare regret, nu cele mai disciplinate. Sunt poate câteva persoane din o mie în instituție care poate nu sunt satisfăcute de activitatea administrației, pentru că se cere mult de la ei sau au încălcări grave. În acest context s-a derulat o achetă de serviciu, care a început de la niște bârfe răspândite pe rețelele de socializare. Se desfărșoară ancheta de serviciu, se așteaptă rezultatele anchetei și doar după asta se ia o decizie întemeiată”, a declarat Iurie Dondiuc.

Iurie Dondiuc afirmă că pe parcursul activității sale nu a avut nicio sancțiune disciplinară. „Probabil până la demisie mai există câteva etape. Eu ca conducător trebuie să respect cu strictețe legislația, în privința angajaților cu care am încheiat contracte de muncă, începând cu avertisment, mustrare, mustrare aspră”, a declarat directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1.

„Eu consider că acestea sunt niște acțiuni populiste, probabil doamna vrea să se lanseze în campanie electorală și prin asta vrea să arate pentru un segment din populație că doamna face regulă. Dacă acum se fac ilegalități, ce s-ar întâmpla  atunci când, mă îndoiesc, dar ar putea fi aleasă?”, spune Dondiuc.

Directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1 a vorbit și despre unele ilegailăți care se produc pe teritoriul Spitalului și consideră că din cauza că s-a opus acestor ilegalități, este considerat a fi de unele persoane „un director incomod”.

„Când am preluat conducere Spitalului m-am confruntat cu probleme de alt ordin: jumătate din terenul spitalului, mai mult de 1 ha este dat în arendă cu scopul de a fi privatizat și pentru a construi niște centre private, care ulterior pot fi reprofilate. Sunt foarte multe ilegalități și eu am încercat să mă opun la aceasta și am simțit o rezistență foarte mare. Probabil că aceste persoane au găsit alte căi , pentru că eu sunt un director incomod, și pentru asta s-a făcut o campanie de denigrare la adresa mea. Mai mult decât atât, au fost date în arendă etaje întregi unei alte firme care prestează servicii medicale la un preț foarte mic și din această cauză noi nu putem dezvolta spitalul. Eu cred că aici sunt și alte lucruri mai ascunse”, a declarat Iurie Dondiuc.

Edila interimară a capitalei, Silvia Radu, a anunțat astăzi, 30 martie, într-o postare pe Facebook, despre faptul că l-a demis pe Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Municipal nr.1, publicând și Dispoziția privind demiterea acestuia. Cu o zi mai devreme, pe 29 martie, a fost demis și Mihai Moldovanu din funcția de șef al Direcției Sănătății. În ambele situații, persoanele vizate au aflat că au fost demiși din presă, deoarece se află în concedii.

Ce prevede Codul Muncii R. Moldova în privința concedierii salariaților

Am discutat cu Marin Baltă, avocat în cadrul Casei de Avocatură „Efrim, Roșca și Asociații”, ce prevede Codul Muncii R. Moldova cu privire la situațiile de interzicere sau restricționare a concedierii salariaților.

În Codul Muncii al Republicii Moldova există mai multe restricţii sau interdicţii la concediere. Astfel, potrivit art. 86 alin. (2) din Codul muncii, nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vârsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

În cazul aplicării concedierii drept sancțiune disciplinară, avocatul Marin Baltă declară următoarele:

„Pentru încălcarea disciplinei muncii de către salariat, angajatorul are dreptul să aplice sancțiuni disciplinare. Potrivit art. 206, alin. (1) din Codul Muncii, există patru tipuri de sancţiuni disciplinare: avertismentul, mustrarea, mustrarea aspră și concedierea (în temeiurile prevăzute la art.86 alin.(1) lit.g-r). Absolut în toate cazurile de aplicare a sancțiunii disciplinare, angajatorul este obligat mai întâi să solicite de salariat o explicație în scris, privind fapta comisă. În cazul în care fapta comisă sau fapta imputată este mai complexă, angajatorul poate organiza o anchetă de serviciu. Doar după încheierea anchetei de serviciu sau după obținerea explicației în scris de la salariat, poate avea loc concedierea”, explică avocatul.

În funcție de gravitatea faptelor comise de salariat, salariatului îi poate fi aplicată din start conedierea, cu omiterea celorlalte sancțiuni disciplinare, însă doar după obținerea unei explicații în scris sau drept urmare a unei anchete de serviciu. „Rămâne la discreția angajatorului dacă este sau nu pornită o anchetă de serviciu, dar în mod obligatoriu, trebuie să fie solicitată explicația în scris a salariatului cu privire la fapta imputată. De la data solicitării, salariatul are la dispoziție 5 zile pentru a prezenta explicația”, subliniază Marin Baltă.

În cazul în care unitatea este lichidată sau se reduce numărul de personal, persoanele pot fi concediate, însă cu respectarea de către angajator a două condiții. „Mai întâi este emis un ordin cu privire la lichidarea unității sau reducerea numărului de personal și a  doua condiție este ca angajatorul să emită un ordin de înștiințare a angajatului cu două luni înainte de lichidarea unității sau reducere a numărului de personal și să-i ofere câte o zi liberă pe săptămână pentru ca acesta să dispună de timp ca să-ți caute alt loc de muncă. Chiar și așa, în tot acest timp, salariul se menține, chiar dacă salariatul dispune de o zi liberă pe săptămână”, afirmă avocatul Marin Baltă.

În cazul în care salariatul consideră că concedierea sa este contrară legii, acesta poate contesta în instanța de judecată ordinul de eliberare și să solicite repunerea sa în funcție. Dacă salariatul obține câștig de cauză, atunci el este restabilit în funcție din data la care a fost demis și acestuia i se achită salariul pentru întreaga perioadă.

Sursa foto: http://scm1.md/