Principală  —  IMPORTANTE   —   Raportul OMS privind originile virusului…

Raportul OMS privind originile virusului COVID-19 va fi lansat la jumătatea lunii martie

Foto: Global Times

Constatările unei misiuni conduse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Wuhan, China, pentru a investiga originile virusului COVID-19 vor fi prezentate la mijlocul lunii martie, notează Reuters.

„Perioada estimată este 14 – 15 martie”, a declarat Peter Ben Embarek, șeful misiunii.

Reprezentanții OMS au declarat anterior că misiunea ar putea prezenta un raport sumar înainte ca ancheta OMS să se încheie. Acest lucru nu mai este planificat.

„Echipa a muncit din greu pentru a încerca să venim cu un raport complet, astfel încât să putem avea o discuție adecvată în jurul acestor constatări”, a declarat Mike Ryan, expertul principal în domeniul urgențelor al OMS.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că rezultatele anchetei vor fi prezentate în mod transparent.

La mijlocul lunii februarie a anului 2021, China a cerut Statelor Unite să invite Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să investigheze din nou originile virusului COVID-19, întrucât lupta împotriva noului coronavirus a continuat după ce OMS și-a încheiat activitatea de teren în orașul chinez Wuhan.

La câteva ore după ce echipa OMS a dezvăluit concluziile preliminare în cadrul unei conferințe de presă din Wuhan, Washington a declarat că vrea să examineze probele adunate de echipă, care a concluzionat că virusul care cauzează COVID-19 nu provine dintr-un laborator din Wuhan și că liliecii rămân o sursă probabilă.

Șeful echipei de anchetă a OMS aflat în Wuhan pentru a afla originea pandemiei COVID-19 a declarat atunci că lanțul de transport al alimentelor congelate ar putea fi o posibilitate prin care s-ar fi răspândit noul coronavirus și că experții studiază această pistă. 

Concluzia OMS „respinge complet teoria conspirației ridicată de unii oameni anti-China, cum ar fi fostul secretar de stat american Mike Pompeo, care a acuzat Institutul de Virologie Wuhan că a dezvoltat virusul”, scrie Global Times.