Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ancheta OMS privind originile virusului…

Ancheta OMS privind originile virusului COVID-19 se încheie. O nouă ipoteză duce către comerțul cu alimente

Foto: Global Times

China a cerut miercuri Statelor Unite să invite Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să investigheze din nou originile virusului COVID-19, întrucât lupta împotriva noului coronavirus a continuat după ce OMS și-a încheiat activitatea de teren în orașul chinez Wuhan, scrie Reuters.

La câteva ore după ce echipa OMS a dezvăluit marți, 9 februarie, concluziile preliminare la o conferință de presă din Wuhan, Washington a declarat că vrea să examineze probele adunate de echipă, care a concluzionat că virusul care cauzează COVID-19 nu provine dintr-un laborator din Wuhan și că liliecii rămân o sursă probabilă.

Șeful echipei de anchetă a OMS aflată în Wuhan pentru a afla originea pandemiei COVID-19 a declarat marți, într-o conferință de presă, că lanțul de transport al alimentelor congelate ar putea fi o posibilitate prin care s-ar fi răspândit noul coronavirus și că experții studiază această pistă. 

Concluzia OMS „respinge complet teoria conspirației ridicată de unii oameni anti-China, cum ar fi fostul secretar de stat american Mike Pompeo, care a acuzat Institutul de Virologie Wuhan că a dezvoltat virusul”, scrie Global Times.

Pompeo a spus că există „o cantitate semnificativă de dovezi” că noul coronavirus a apărut dintr-un laborator chinez.

De cealaltă parte, originile pandemiei de coronavirus, care a apărut pentru prima dată la Wuhan la sfârșitul anului 2019, sunt extrem de politizate, China propagând ideea că virusul are rădăcini în afara granițelor sale.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat marți că administrația Biden nu a fost implicată în „planificarea și implementarea” anchetei OMS și că dorește să efectueze o revizuire independentă a constatărilor sale și a probelor adunate.