Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va denunța acordurile…

R. Moldova va denunța acordurile privind crearea și activitatea televiziunii interstatale „MIR”

Sursa foto: mir24.tv

Guvernul a aprobat, în ședința din 19 aprilie, denunțarea Acordului privind crearea Teleradiocompaniei Interstatale, semnat la Bișkek în anul 1992 și a Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional, în vederea activității libere şi independente a Teleradio Companiei „MIR”, semnat la Așgabat în anul 1993. În acest context, reprezentanța Teleradiocompaniei ,,MIR” în Republica Moldova urmează a fi radiată ca entitate juridică în registrele Camerei Înregistrării de Stat.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, neparticiparea R. Moldova la activitatea Teleradiocompaniei „MIR” va reafirma angajamentul țării noastre de condamnare a acțiunilor de agresiune militară asupra unui stat independent și va asigura securitatea informațională a țării noastre.

„Proiectul urmează să retragă calitatea de membru a țării noastre la Acordul privind crearea Teleradiocompaniei interstatale (TRCI), semnat la Bișkek, la 09.10.1992 și la Acordul cu privire la garanțiile de drept internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR”, semnat la Așgabat, la 24.12.1993 și ratificat prin Hotărârea de Parlament nr. 587/1995, precum și inițiază procedura de părăsire a componenței acționarilor Teleradiocompaniei „MIR”, acțiuni care vor fundamenta juridic neparticiparea R. Moldova la activitatea companiei și, drept urmare, va duce la economisirea resurselor financiare, rezultată din neachitarea cotizațiilor.

În condițiile în care de facto și de jure, se atestă o situație de suspendare perpetuă a retransmiterii posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, neparticiparea R. Moldova la activitatea Teleradiocompaniei „MIR” va reafirma angajamentul țării noastre de condamnare a acțiunilor de agresiune militară asupra unui stat independent, de a proteja spațiul audiovizual national și regional și de a asigura securitatea informațională”, potrivit proiectului aprobat de Guvern.

 „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova.

Retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Potrivit Guvernului, recent, autoritățile de la Chișinău au refuzat să finanțeze acest post de televiziune. În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din R. Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost achitate mijloace financiare în sumă de circa 40,3 mil lei.

Proiectul de lege pentru denunțarea acordurilor privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” va fi prezentat Parlamentului spre examinare.