Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorii anunță încheierea urmăririi penale…

Procurorii anunță încheierea urmăririi penale în privința polițiștilor de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău cercetați pentru că ar fi cerut mită de la persoanele care prezentau teste COVID-19 false. Unul dintre învinuiți a primit sentința de condamnare

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 1 iulie, că încă patru polițiști de frontieră, învinuiți de corupere pasivă în dosarul Aeroport, pornit în iunie 2021, vor compărea în instanța de judecată. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală în dosarele în care 15 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au fost cercetați pentru pretindere de mită de la pasagerii curselor aeriene de pe Aeroportul Internațional Chișinău și în privința cărora existau suspiciuni că ar prezenta teste PCR COVID-19 falsificate.

Anterior, potrivit PA, alte șapte dosare au fost transmise în judecată, iar în privința unui polițist instanța deja a emis sentință de condamnare, aplicându-i o pedeapsă sub formă de amendă penală de 250 000 de lei, 8 ani de privare de dreptul de a ocupa funcții publice în cadrul MAI și închisoare cu suspendare condiționată pe un termen de 5 ani.

Pe data de 29 septembrie  2021, CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la mai mulți angajați ai Sectorului de Poliție de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”, aceștia fiind bănuiți că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasageri.

Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera R. Moldova, pe sensul ieșire, sume cuprinse între 50-100 de euro. De asemenea, potrivit procurorilor, unii angajați ai IGPF ar fi extorcat bani de la cetățenii moldoveni și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat prin Aeroport, pe sensul de ieșire, pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.

În total, 11 persoane din 15 au ajuns în judecată, alte patru fiind scoase de sub urmărire penală, dar în privința cărora au fost inițiate proceduri contravenționale pentru primire de recompensă nelegitimă sau de folos material. Și cele patru dosare au fost expediate în instanța de judecată pentru examinare și aplicarea sancțiunii.

Reprezentații Centrului Național Anticorupție (CNA) au publicat septembrie 2021 imagini video cu discuțiile care, potrivit lor, au avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău, între polițiștii de frontieră și câțiva pasageri ai unor curse aeriene de la care angajații Poliției de Frontieră ar fi cerut și primit mită pentru a nu le întocmi procese verbale în contextul în care au încălcat regulile de traversare a frontierei în contextul pandemiei de COVID-19.