Primele rezultatele ale investigațiilor în cazul intoxicației în masă într-un local din Chișinău

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că primele investigații arată că produsele alimentare achiziționate de localul în incinta căruia a avut loc intoxicația în masă au fost însoțite de „documente de proviniență și calitate”, „fluxurile tehnologice corespund normativelor în vigoare”, iar „personalul antrenat în manipularea produselor alimentare dispune de certificate medicale”.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ANSA afirmă că la aceste concluzii s-a ajuns după ce au fost realizate primele verificări în cadrul anchetei epidemiologice demarate, care au presupus:
– determinarea trasabilității produselor alimentare – materie primă, utilizate la prepararea bucatelor;
– starea sanitar-igienică a blocului alimentar, condițiile de preparare și păstrare a bucatelor;
– respectarea regimurilor termice de procesare și păstrare a preparatelor;
– prelevarea probelor diurnă a bucatelor gata și a materiei prime pentru investigații de laborator;
– conformitatea personalului implicat în procesul tehnologic rigorilor prevăzute de legislația în vigoare.

Ancheta epidemiologică este în derulare, iar investigațiile sunt făcute de comun acord cu specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Chișinău.

„Odată cu finalizarea examenelor de laborator și elucidarea tuturor circumstanțe, va fi stabilită cauza intoxicației. ANSA va prezenta informații suplimentare pe măsura derulării anchetei”, este arată în comunicat emis de ANSA.

Potrivit aceluiași comunicat, 38 de persoane sunt spitalizate, iar cinci urmează tratament la domiciliu, după ce s-au adresat la spital cu simptome de toxiinfecție.

La petrecerea care ar fi avut loc pe 10 august, au participat 74 de persoane, inclusiv opt copii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *