Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prima reacție a Serviciului Vamal,…

Prima reacție a Serviciului Vamal, după ce trei funcționari vamali au fost reținuți pentru corupție

Sursa foto: Serviciul Vamal

„Persoanele care urmăresc un alt interes, în detrimentul celui public, exercitat în mod onest și conform legii, nu-și au locul în autoritatea vamală, iar în acest sens, vor fi depuse eforturi suplimentare și va fi intensificată conlucrarea cu instituțiile de resort, în scopul identificării și contracarării situațiilor de corupție din cadrul Serviciului Vamal”, anunță Serviciul Vamal (SV), într-un comunicat, după ce mai mulți funcționari vamali au fost reținuți pentru acte de corupție.

„Serviciul Vamal precizează că, mai mulți funcționari ai Postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău și alte persoane fizice sunt cercetate de ofițerii CNA și procurorii mun. Chișinău într-un dosar de corupție. Este vorba despre pretinderea sistematică a mijloacelor financiare de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din țară a diferitor bunuri. Potrivit probatoriului administrat, funcționarii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din Republica Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, punctează Serviciul Vamal, în comunicat. Aceleași informații le-a oferit anterior și Centrul Național Anticorupție, într-un alt comunicat.

În dimineața zilei de luni, 1 aprilie, ofițerii CNA au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă. Acțiunile de urmărire penală au vizat domiciliile, birourile de serviciu și mijloacele de transport ale persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor – vameși și persoane fizice. 

Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, iar Serviciul Vamal a acordat suport în documentarea cazului, anunță autoritățile.

„Promovarea integrității și combaterea corupției în rândurile funcționarilor vamali reprezintă o prioritate pentru Serviciul Vamal și este un element fundamental pentru o bună guvernare și o administrație vamală modernă și eficientă”, se mai spune în comunicatul SV.