Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima declarație a președintei Sandu…

Prima declarație a președintei Sandu după decizia CSE de a suspenda licența de emisie pentru șase posturi TV: „Protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale”

Maia Sandu, președinta R. Moldova a salutat decizia Comisie Situații Excepționale de a suspenda licența de emisie pentru șase posturi TV afiliate Rusiei și majoritatea dintre ele controlate prin intermediari de Ilan Șor.

„Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat în această seară, pe durata stării de urgență, licența de emisie a șase posturi de televiziune: Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova și TV6. Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, susține președinta.

Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiție”, mai spune șefa statului.

Posturile de televiziune TV 6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate deputatului fugar Ilan Șor, au venit cu o reacție față de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a le suspenda, pe perioada stării de urgență, licențele de emisie.

Cele trei posturi au publicat mesaje aproape identice în care spun că „argumentarea CSE este total neîntemeiată” și fac „apel la comunitatea internațională, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, care trebuie să dea o apreciere justă” a deciziei CSE privind suspendarea licențelor de emisie.

„Argumentarea CSE nu doar că este total neîntemeiată, dar chiar de-a dreptul falsă! Posturile TV niciodată nu au primit nicio sancțiune din partea CA pe motivele invocate legat de război și altele.

Derogările de la Codul serviciilor media sunt ilegale total. CSE nu are așa competențe. Chiar și în situația de urgență, conform deciziilor Curții Constituționale CSE nu poate substitui organele statului, fie Parlamentul sau altele, nu poate modifica legi, nu poate retrage licențe etc. CSE poate lua decizii strict legat de măsurile pentru depășirea stării de urgență”, se arată în reacția TV 6 și Orhei TV.

Un apel față de „comunitatea internațională și corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova”, aproape identic cu cel publicat de TV 6 și Orhei TV, a apărut și pe pagina oficială a postului de televiziune Primul în Moldova.

„Decizia de astăzi este un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor etc. Este călcată în picioare Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Constituția Republicii Moldova, democrația, statul de drept și pluralismul”, spun reprezentanții postului „Primul în Moldova”.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat vineri, 16 decembrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale menționează că „Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”.

Prezenta dispoziție intră în vigoare din momentul emiterii, se mai menționează în documentul aprobat de CSE.