Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prim-ministrul interimar al R. Moldova,…

Prim-ministrul interimar al R. Moldova, alături de premierii Georgiei și Ucrainei au adresat președintei CE o scrisoare comună cu privire la accesul la vaccinul împotriva COVID-19

Foto: mfa.gov.md

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) anunță luni, 31 mai, că prim-ministrul interimar al R. Moldova, alături de premierii Georgiei și Ucrainei, au adresat o scrisoare comună președintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen referitor la cooperarea cu Uniunea Europeană (UE) în domeniul accesului la vaccin anti COVID-19.

Potrivit MAEIE, cei trei înalți oficiali „au remarcat că, la etapa actuală, vaccinarea rămâne a fi instrumentul-cheie pentru asigurarea sănătății populației și prevenirea recesiunilor economice, cauzate de restricții anti-pandemice”.

„Salutând livrarea loturilor de vaccin prin intermediul platformei COVAX și canalele bilaterale, oficialii subliniază importanța posibilității procurărilor directe de la producător sau țările-partenere pentru asigurarea sustenabilității și eficienței procesului de vaccinare”, se menționează în notă.

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au solicitat sprijinul Comisiei Europene în vederea includerii țărilor Parteneriatului Estic în Mecanismul UE de partajare a vaccinurilor.

În context, a fost solicitată examinarea posibilității aplicării și în raport cu statele Parteneriatului Estic a mecanismelor de sprijin utilizate recent în cazul statelor din Balcanii Occidentali, ceea ce va permite asigurarea unei cantități suficiente de doze de vaccin în timp rezonabil.

Cele trei țări asociate au apreciat înalt solidaritatea demonstrată de UE cu țările din vecinătatea estică în cadrul abordării „Echipa Europa”, datorită căreia au fost livrate ajutoarele necesare pentru susținerea sistemelor de sănătate și oferite măsuri de sprijin economic.

La 17 mai, R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene.