Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prim-ministra Natalia Gavrilița anunță că…

Prim-ministra Natalia Gavrilița anunță că a devenit operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei. Șeful Centrului Unic este Secretarul General al Guvernului Dumitru Udrea

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că, începând cu ziua de luni, 28 februarie, a devenit operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei, structură care va coordona efortul de asistență efectuat de Guvern, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari. Șeful Centrului Unic este Secretarul General al Guvernului Dumitru Udrea, în cadrul structurii de gestionare urmând să activeze și reprezentanți ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Centrul Unic va avea o linie verde, care va fi operațională, începând cu ziua de marți, 1 martie, ora 9.00, și la care toți cetățenii se vor putea adresa pentru a afla detalii despre cum pot să ajute în situația creată.

Natalia Gavrilița a anunțat că, pe lângă depozitul de la Moldexpo, de azi devin operaționale încă trei centre de colectare a donațiilor din partea persoanelor fizice. Tot azi devine operațional depozitul central unde vor fi stocate și sortate aceste ajutoare.  

Potrivit prim-ministrei, marți, 1 martie, în țară va intra primul transport cu ajutoare umanitare de primă necesitate pentru refugiați, din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați. 

Totodată, Natalia Gavrilița a accentuat importanța informării din surse sigure și a dezmințit câteva dintre cele care circulă în prezent în spațiul public. „Situația în țară este stabilă și sub control, riscuri pentru cetățeni nu sunt”, a spus Natalia Gavrilița. 

Potrivit lui Dumitru Udrea, în cadrul Centrului Unic avem celule dedicate unor sarcini specifice: bunuri; cazare; asistență medicală; transport; produse alimentare; consiliere psihologică; servicii consulare și juridice; platforma de voluntariat; coordonarea eforturilor agenților economici și asistenței internaționale.

Adresele punctelor de colectare: SA Moldova Film, șoseaua Hîncești 61; CIE SA Moldexpo, str Ghioceilor 1 ; Universitatea Tehnică a Moldovei, str. Studenților 9/7; Palatul Feroviarilor, str. Decebal 2. 

Cetățenii pot dona: paturi pliante; saltele; plapume, perne, pături, prosoape;  lenjerie de pat;  haine și încălțăminte;  jucării și jocuri noi, nefolosite; veselă; produse de igienă personală;  detergenți;  scutece; conserve; alte produse alimentare ambalate.

Dumitru Udrea, a anunțat că nu se permite donarea de către persoane fizice a produselor culinare, congelate, produselor de origine animalieră cu excepția mierii de albine, conservelor de carne, pește și a laptelui praf sau condensat. Toate produsele alimentare donate trebuie să fie în ambalajul integru și intact al producătorului, cu termen de valabilitate lizibil și vizibil, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 24 – 28 februarie 2022, au intrat în țară 71.359 cetățeni ucraineni și au ieșit 33.173 cetățeni ucraineni. La moment, pe teritoriul țării se află 38.186 cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în R. Moldova în ultimele 100 ore.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A cincea zi de război în Ucraina.