Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Moldovagaz privind consumul de…

Precizările Moldovagaz privind consumul de gaze pentru luna decembrie de către consumatorii casnici

Volumul de gaze naturale consumate de către consumatorii casnici deserviți de SA Moldovagaz în decembrie 2021 a constituit 67,6 milioane de metri cubi, fiind în creștere cu 54,8% față de luna noiembrie a anului respectiv, susțin responsabilii din cadrul companiei Moldovagaz.

„Potrivit serviciului relații publice al întreprinderii, indicatorii sunt comparabili cu aceeași perioadă a anului 2020, când creșterea consumului a constituit 53,7%. În cazul apartamentelor cu o suprafață de până la 60 de metri pătrați, consumul a crescut cu 30,2%, de 90 de metri pătrați – cu 23,4%, de 110 metri pătrați cu 30,4%. La casele particulare cu o suprafață medie de 110 metri pătrați, consumul gazelor naturale a crescut cu 62,7%. Nivelul total al încasărilor financiare pentru gazele consumate în luna decembrie 2021 va fi cunoscut după data de 20 ianuarie, când expiră termenul limită de plată a facturilor”, se arată într-o notă informativă a companiei.

SA „Moldovagaz” a anunțat joi, 13 ianuarie, că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021. Potrivit reprezentanților companiei, actualmente, întreprinderea este focusată asupra acumulării tuturor plăților pentru luna decembrie în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna ianuarie, cu scopul transferării către SAP „Gazprom” a mijloacelor financiare contractate.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom, mai exact 646 de dolari. Astfel, Moldovagaz, care în următoarele zile trebuie să achite un avans de 63 de milioane de euro către Gazprom pentru consumul de gaze naturale în luna ianuarie, analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că dacă va fi menținut acest preț, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge la 14 lei și 70 de bani fără TVA. Spînu afirmă că în R. Moldova este în continuare stare de alertă privind criza gazelor și că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

După data de 20 ianuarie, Moldovagaz ar putea să solicite ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.