Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Precizările Ambasadei României: Echipamentele donate…

Precizările Ambasadei României: Echipamentele donate R. Moldova respectă toate cerințele de performanță

Echipamentele donate Republicii Moldova respectă toate cerințele de performanță conform standardelor în vigoare, transmite Ambasada României la Chișinău. Reacția vine „ca urmare a unor articole și postări denigratoare, apărute în mass media și pe rețelele sociale din Republica Moldova, privind pretinsa calitate necorespunzătoare a echipamentelor medicale în sumă de circa 3,5 mil. euro donate la 7 mai 2020 de România Republicii Moldova”.

Ambasada precizează într-un comunicat de presă:

• toate echipamentele donate respectă cerințele de etichetare și marcare a ambalajului – respectă prevederile punctului 13 din Anexa 1 la directiva 93/42/EEC sau Anexa 1, pct. 23 din REGULAMENTUL (UE) 2017/745 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI;
• măștile donate respectă numărul standardului european;
• toate echipamentele donate au marcaj CE plus raport testare, declarația de conformitate CE a producătorului, Certificatul de la producător, avizul de funcționare plus anexe emise de ANMDMR pentru distribuitor.
• în urma realizării recepției echipamentelor înainte de a fi donate, nu au fost constatate deficiențe.

Ambasada României în Republica Moldova regretă că ajutorul umanitar oferit la momentul oportun, cu generozitate, dezinteresat și necondiționat de poporul român cetățenilor Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a ajuns subiect de dispute politice.

În România a fost deschis un dosar care vizează achizițiile de materiale de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus, realizate de către compania Unifarm. Deputatul român Emanuel Ungureanu susţinea că măşti şi echipamente de proastă calitate, achiziţionate de Unifarm şi refuzate de spitalele din România, ar fi fost donate Republicii Moldova.

Asistența umanitară acordată de România în contextul combaterii pandemiei cu COVID-19, în valoare de 3,5 milioane euro, conținând materialele și echipamente medicale, a ajuns în Republica Moldova la 7 mai. În acest lot se conțineau 500 de mii de măști, combinezoane de protecție și medicamente, toate în valoare de 3,5 milioane de euro.