Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Ambasadei R. Moldova în…

Precizările Ambasadei R. Moldova în Ucraina privind condițiile de intrare în țara vecină

Cetățenii străini, inclusiv cetățenii R. Moldova, pot călători în Ucraina în baza unui rezultat negativ la testul COVID-19 sau a unui document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva noului coronavirus cu vaccinurile aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ambasada R. Moldova în Ucraina a emis un comunicat prin care anunță condițiile de călătorie a cetățenilor R. Moldova în țara vecină în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit misiunii diplomatice, cetățenii străini care călătoresc în Ucraina trebuie să prezinte la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală – care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19.

În conformitate cu Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.1236 din 09.12.2020 (cu modificările Hotărârii nr.583 din 02.06.2021) cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

La fel, cetățenii străini trebuie să dețină unul dintre următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat
  • certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, eliberat în limba engleză sau cu traducerea în limba engleză a acestuia. *OMS a aprobat până acum utilizarea vaccinurilor Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm și Sinovac.

În context, autoritățile susșin că testarea, vaccinarea și autoizolarea nu sunt necesare copiilor cu vârsta sub 12 ani.

În absența poliței de asigurare și a unuia din documentele enumerate trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Anterior, Cabinetul de miniștri ucrainean a permis, prin decret, străinilor, printre care și cetățenilor R. Moldova, să intre în Ucraina pe baza nu numai a rezultatului negativ a unui test PCR pentru coronavirus, ci și a unui test antigen, precum și a unui certificat de vaccinare complet cu vaccinuri anti-COVID aprobate de OMS.

Acest fapt este menționat în decretul Cabinetului de miniștri din 2 iunie, publicat pe site-ul guvernului ucrainean. Certificatul de vaccinare (dovadă) trebuie să fie emis în limba engleză sau cu o traducere în limba engleză.