Principală  —  IMPORTANTE   —   „Planul lui Platon” de la…

„Planul lui Platon” de la Florești. Cum mai mulți pensionari din satele Moldovei sunt ademeniți cu „15 % adaos la pensie”

Sursa foto: Colaj ZdG

Mai mulți pensionari din satele Cernița și Năpadova, raionul Florești, s-au prezentat în ultimele zile la un oficiu din orașul Florești, după ce li s-ar fi promis că vor primi „15 % adaos la pensie”. Ajunși la sediu, aceștia sunt impuși să ofere copia buletinului de identitate și să semneze niște acte necunoscute. Despre aceasta ne-a informat un locuitor al satului Cernița, care ne-a solicitat să-i păstrăm identitatea, fiind chiar una dintre persoanele care s-a adresat la acel oficiu.

Potrivit locuitorului satului Cernița, oamenii nu cunosc cine le-ar oferi banii, dar și pe ce acte s-au semnat. Acesta spune că una dintre reprezentanții oficiului de la Florești le-a declarat persoanelor în etate că banii ar urma să fie oferiți de Avocatul Poporului, în timp ce unii spun că aceștia ar veni din partea partidului „Renaștere”.

„A spus că până la alegeri trebuie să se achite cu toată lumea”

„(…) Eram opt persoane din sat și ni s-a cerut buletinul și carnetul de pensionar. Ni-au făcut copii la acte, iar apoi ne-au pus să semnăm vreo șase foi. Era scris mărunt și nimeni n-a citit. Un bărbat care era cu noi a întrebat pentru ce ne semnăm, iar doamna care ne-a primit a spus că «Avocatul Poporului vă va ajuta ca să primiți cele 15% care nu vi s-au acordat» (…).

A spus că până la alegeri trebuie să se achite cu toată lumea (…). Cineva a sunat la Florești și i s-a spus că partidul „Renaștere” vrea să ofere un ajutor populației (…). Astăzi, vineri, 18 aprilie, au fost alte persoane din sat (…). Noi nu am citit actele, nu vedem, iar ochelari nu avem (…)”, ne-a spus un locuitor al satului Cernița.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a declarat că instituția nu cunoaște nimic despre asta, calificând informația drept un fals: „Evident cu nu avem nicio legătură cu asta”.

De asemenea, Vasile Bolea, membru al Biroului politic al „Renaștere”, a spus că formațiunea politică „nu are nicio legătură cu aceasta”: „Prima dată aud de așa ceva. Nu oferim la pensionari 15% adaos, 15% adaos trebuia să le ofere statul (…)”.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente pe care pensionarii sunt impuși să le semneze. Potrivit unei așa-numite cereri „cu privire la calcularea și plata indexației pentru pensie”, petiționarul solicită Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) „emiterea unei decizii prin care să fie calculată și achitată, cu începere de la 1 aprilie 2023, indexarea pensiei în cuantum de 30,2%, conform coeficientului de indexare a ratei inflației la sfârșitul anului 2022 (…). Totodată, potrivit unui alt document, pensionarii „încheie” contracte de „asistență juridică cu titlu gratuit”.

ZdG a constatat că avocatul Alexandru Bernaz, care îl reprezintă pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în mai multe dosare, le oferă „asistență juridică gratuită pensionarilor”. Acesta nu a răspuns apelurilor ZdG pentru a oferi un comentariu la subiect.

Sursa doc: ZdG

„Asta de un an de zile se colectează”

ZdG a discutat și cu o femeie, reprezentantă a oficiului din orașul Florești, care s-a prezentat drept Valentina. Aceasta a refuzat să ne spună de către cine este finanțat proiectul.

„(…) Nu vin din două sate, vin din toată Moldova. Nu doar la Florești, dar în toate raioanele sunt (…). Cum cu ce ocazie? Asta de un an de zile se colectează de la bătrâni, doamnă. Nu e de azi sau de mâine. Eu sunt voluntar (…). Hai să mă sunați mâine când o să fie ore de lucru, acum e seară (…)”, a declarat Valentina, punând receptorul.

În ianuarie 2024, ZdG a scris că proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar fi avut scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță. La începutul aprilie 2024, Platon și-a anunțat relansarea în politică, prin intermediul partidului „Fenix Moldova”.

O fostă activistă în cadrul acestui proiect a declarat pentru Ziarul de Gardă că pensionarii sunt ademeniți cu promisiunea că le vor fi majorate pensiile, că avocații și voluntarii care lucrează în zeci de oficii deschise în toată R. Moldova sunt plătiți de Platon, deși acesta neagă faptul că ar da bani în acest proiect și că scopul acestei inițiative este, de fapt, unul politic.