Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 60 de mii de…

Peste 60 de mii de cetățeni ai R. Moldova așteaptă redobândirea cetățeniei române, în timp ce alți peste 600 de mii deja o au

Cererile a 60 747 de cetățeni ai R. Moldova sunt în aşteptare de redobândire a cetăţeniei române, cele mai multe fiind depuse la consulatele României de la Chişinău – 34 882, la Bălţi – 22 022 şi la Cahul – 3 843 de cereri, anunță Consulatul General al României la Bălți.

Din numărul total de peste 60 de mii de cereri, 2 102 de persoane au solicitat să depună jurământul de credinţă faţă de România la Bucureşti, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Alți 642 149 de cetățeni ai R. Moldova au redobândit cetățenia română, „iar cel mai mare val de acordare a cetăţeniei româneşti pentru basarabeni s-a produs în ultima decadă, când peste 580 de mii de cetăţenii, din numărul total, au fost oferite de către autorităţile române peste Prut.

Numărul cetăţenilor R. Moldova care au redobândit cetăţenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani şi a ajuns astăzi la 642.149 de persoane dintr-o populaţie de facto de circa 2,7 milioane de locuitori conform ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică din România, ceea ce înseamnă că unul dintre patru basarabeni au şi cetăţenia română.

Potrivit unui comunicat al Consulatului General al României la Bălți, pandemia de coronavirus a încetinit ritmul de depunere a cererilor cu 80%, în mare din cauza restricţiilor de circulaţie între România şi R. Moldova.

„Astfel, au fost depuse 17 549 de cereri. Cu toate acestea, statul român a procesat dosare din spate, acordând şi în 2020 un număr mare de cetăţenii pentru basarabeni, în cuantum de 66 158, potrivit Consulatului General al României la Bălți.