Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții în nordul țării: Membrii…

Percheziții în nordul țării: Membrii unui grup infracțional suspectați de evaziune fiscală și spălare de bani au fost reținuți de polițiști

Sursa: politia.md

Ofițerii Direcției Investigații Nord a Inspectoratului Național de Investigații (INI) în comun cu polițiștii Inspectoratului de Poliție Bălți, sub conducerea Procuraturii Bălți, au documentat activitatea ilegală a unui grup de persoane suspectat de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În rezultatul perchezițiilor efectuate de polițiști au fost depistate și ridicate 22 153 de sticle goale cu volumul de 0,5-0,7 l, cu etichete contrafăcute ce ar aparține unor companii renumite producătoare de băuturi alcoolice din țară, 765 de litri de alcool de culoare galben-auriu și 125 de litri de alcool incolor, inclusiv 395 de litri de alcool etilic, dar și 1 500 de timbre de accize contrafăcute. Totodată au fost depistați și ridicați bani în sumă de peste 500 000 de lei.

Patru persoane bănuite de implicare în săvârșirea infracțiunilor au fost reținute pentru 72 de ore, iar alte cinci sunt cercetate în stare de libertate.

Potrivit materialelor urmăririi penale, de la începutul anului 2020 și până în prezent, membrii unui grup infracțional din nordul țării, urmărind scopul eschivării de la plata impozitelor și obținerea banilor „cash” au creat o schemă infracțională de contrafacere și vânzare a produselor alcoolice. 

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că fiecare membru al grupului avea rolul său prestabilit cum ar fi: achiziționarea alcoolului etilic fără acte de proveniență, pregătirea ambalajelor și recipientelor, prepararea băuturilor alcoolice contrafăcute și vânzarea acestora atât persoanelor fizice, cât și agenților economici pe întreg teritoriul țării.  

Conform legii penale persoana vinovată de evaziune fiscală riscă pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, iar pentru infracțiunea prevăzută la art. 243 din Codul Penal, spălarea banilor în proporții deosebit de mari, riscă de la 5 la 10 ani privațiune de libertate.