Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patru instalații non-strategice ale S.A.…

Patru instalații non-strategice ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”, deconectate de la energie electrică din cauza datoriei neachitate

Patru puncte de consum non-strategice ale întreprinderii S.A. „Apă-Canal Chișinău” au fost deconectate joi, 5 ianuarie, de la energia electrică, „din cauza datoriei neachitate”, anunță ÎCS „Premier Energyˮ SRL. Potrivit companiei, datoria totală a furnizorului de apă constituie 51 de milioane de lei, din care 18 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Reprezentanții Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, menționează că în contextul actualei crize din sistemul energetic al R. Moldova și de pe piața energetică, „din cauza creșterii continue a prețurilor angro la procurarea energiei electrice și incertitudinea cu privire la sursele de procurare a acesteia, furnizorul de energie se confruntă cu dificultăți la colectarea plăților, ceea ce creează un deficit substanțial de lichidități”.

Astfel, compania susține că „nu dispune de suficientă stabilitate financiară pentru a continua să susțină suplimentar Apă-Canal Chișinău”.

„ÎCS „Premier Energy” SRL tratează cu înțelegere situația financiară dificilă cu care se confruntă la moment S.A. „Apă-Canal Chișinău”, precizând totodată că este obligată, în primul rând, să asigure fiabilitatea furnizării energiei electrice către toți consumatorii

Compania a adresat S.A. „Apă-Canal Chișinău”, instituțiilor de stat și administrației publice locale mai multe mesaje cu privire la depășirea situației respective, prin care a solicitat identificarea soluțiilor de plată a datoriei acumulate pentru energia electrică consumată. Cu regret, starea de lucruri nu s-a schimbat”, se arată într-un comunicat al Premier Energy.

În plus, ÎCS „Premier Energy” SRL subliniază că, dacă datoriile clienților săi continuă să se acumuleze, furnizorul „nu se va putea încadra în graficul de plată pentru energia electrică necesară a fi procurată”.

Î.C.S. „Premier Energy” a preavizat S.A. „Apă-Canal Chișinău” în legătură cu necesitatea achitării datoriilor pentru energia electrică: „Ne rezervăm dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”

ZdG a scris anterior că Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a preavizat, pe 21 noiembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” în legătură cu necesitatea achitării datoriilor, care se ridica la 5.608.368,81 de lei, pentru energia electrică consumată. Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. ne-au comunicat că, în cazul neachitării datoriilor, „punctele strategice ale furnizorului de apă nu vor fi deconectate”, dar își rezervă „dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”.