Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pădurile Moldovei s-ar putea extinde…

Pădurile Moldovei s-ar putea extinde cu 532 de hectare. Astăzi începe Campania Națională de Înverzire a Plaiului

Peste 500 de angajați ai Guvernului, Parlamentului și Agenției pentru Proprietate Intelectuală vor planta astăzi, 26 octombrie, de Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului, puieți de salcâm, salcie, stejar, ghindă și pin negru pe întreg teritoriul țării.

Acțiunea are loc în cadrul acțiunii de solidaritate eco-civică  „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, care se desfășoară pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie.

Astăzi, la acțiunea deplantare a copacilor, alături de miniștri și angajați ai Cancelariei de Stat, participă și prim-ministra Maia Sandu.

În acest an Fondul Ecologic Național va aloca un milion de lei pentru procurarea materialului săditor și desfășurarea Campaniei Naționale de Înverzire a Plaiului.

Potrivit Agenției „Moldsilva”, în cadrul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră” entitățile silvice de pe întreg teritoriul țării vor depune eforturi pentru:

  • crearea culturilor silvice în fondul forestier pe o suprafață de 532 ha, utilizând 3 milioane de puieți;
  • efectuarea lucrărilor de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 512 ha, încorporând în sol cca 70 tone de ghindă;
  • efectuarea lucrărilor de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, pe o suprafață de 2591 ha, utilizând cca 7 milioane de puieți.

Pentru executarea lucrărilor de plantare și completare a culturilor silvice, precum și pentru dezvoltarea rețelei de spații verzi, entitățile silvice ale Agenției „Moldsilva” au crescut în pepinierele silvice peste 14 milioane de puieți, cu un spectru de 60 de specii (cele mai răspândite sunt paltinul, salcâmul, frasinul verde, stejarul, nucul și arțarul). Acest fond  va fi utilizat atât pentru necesitățile proprii, cât și pentru cererile parvenite de la Administrațiile Locale ce au în gestiune terenuri acoperite cu vegetații forestiere (păduri, fâșii de protecție a câmpurilor și a bazinelor acvatice), agenților economici și altor instituții, conform tarifelor stabilite oficial.

Agenția „Moldsilva”  face îndemn către întreaga societate pentru implicare și participare activă la Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului.

Ziua Națională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie națională de plantare a arborilor din Republica Moldova și a fost instituită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 27  din 13.02.1995, în scopul implicării societății la înverzirea Plaiului Natal (crearea de noi păduri, fâșii forestiere de protecței a câmpurilor, parcurilor, scuarelor, aliamentelor de-a lungul drumurilor publice, etc.) Inițial, acțiunea de înverzire avea loc primăvara, în luna aprilie, iar din anul 2011 se desfășoară în ultima sâmbătă a lunii octombrie.