Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Opt membri ai grupării criminale…

Opt membri ai grupării criminale din Bălți au fost plasați în arest pentru 30 de zile

igp.gov.md

Opt dintre cei treisprezece figuranți ai grupării criminale reținuți la 25 noiembrie, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Alți 5 membri urmează a fi aduși în fața instanței de judecată care va decide măsurile de detenție.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, 13 persoane, între 20 și 47 de ani,  domiciliate în mun. Chişinău şi Bălţi, au fost reţinute, fiind suspectate de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale. Şase membri ai grupării,  au  antecedente penale pentru comiterea mai multor infracţiuni grave ( tâlhării, jafuri, furturi, trafic de fiinţe umane). Trei din cei 13 reținuți dețin dubla cetățenie.

În urma investigaţiilor efectuate, la 25 noiembrie, curent, de către angajaţii Direcţiei Operaţiuni Speciale a INI, IP Bălţi, BPDS „Fulger”  şi Procuraturii din Bălţi au fost efectuate 25 percheziţii la domiciliile persoanelor suspecte (22 în mun. Balti şi 3 în Chişinău inclusiv la domiciliul conducătorului grupării criminale, care deţine cetăţenia Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse). De asemenea, poliţiştii au percheziţionat şi cinci automobile ale suspecţilor.

Ca urmare a percheziţiilor efectuate au fost depistate şi ridicate: grenade, cartuşe, pistoale, cuţite de luptă, droguri, pliante cu caracter violent, uniforme militare, cagule, procesoare, hărţi topografice ale raioanelor din țară, hărţi topografice ale mun. Chişinău, cu desemnarea pe hartă a anumitor edificii, telefoane mobile şi mijloace băneşti în valută.

IGP a anunțat că scopul grupării criminale era de a racola 300 de persoane,  după care urma să atace Unitatea militară din Bălţi pentru a se înarma. Ulterior, membrii grupării intenţionau să elibereze circa 400 de deținuți ai Penitenciarului din Bălţi, pentru ca aceștia să se alătureze grupării și să atace Inspectoratul de poliţie şi Unitatea de Carabinieri din oraș. De asemenea, gruparea planifica să jefuiască oameni de afaceri şi să preia sub control uzinelol din nordul ţării. Asemenea  acţiuni urmau să fie petrecute în Chişinău şi Găgăuzia.

Drept urmare a rezultatelor perchezițiilor și probelor acumulate, organul de urmărire penală urmează să califice acțiunile persoanelor reținute potrivit componențelor de infracțiuni prevăzute de art. 217 (circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor fără scop de înstrăinare), 282 (organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea), 290 (purtarea, păstrarea, procurarea,fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor),  341 (chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova) Cod Penal al RM. Dacă vinovăția acestora va fi dovedită, ei riscă pînă la 20 ani privațiune de libertate sau detențiune pe viață.

La moment, forţele de ordine investighează cazul în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi deferirii justiției persoanelor implicate. Opt suspecți din cei reținuți își recunosc vinovăția și dau depoziții în prezența avocaților.

Foto: igp.gov.md