OPORTUNITATE de a învăța cum să identifici și să colectezi resurse pentru inițiativele civice

Asociația Obștească „Oberliht” lansează apelul de participare la al doilea seminar din cadrul proiectului „Comunități active pentru democrație participativă în oraș”. Seminarul la tema „Identificarea și colectarea resurselor pentru inițiativele civice” va fi condus de sociologul/ activistul civic Vitalie Sprânceană.

Evenimentul se va desfășura pe data de 2 septembrie începând cu ora 10:00 – până la 15:30. Pentru a participa la seminar, doritorii trebuie să completeze formularul de înregistrare (https://goo.gl/forms/TuwuWNdRVn8ipa0Q2) și să confirme prezența.

Data limită de înscriere la seminar este 30 august.

Locul desfășurării evenimentului: Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148, et.1, Sala Mare.

„Fiecare campanie, acțiune de moment sau proiect pe termen lung necesită resurse pentru realizare și implementare. Acestea nu înseamnă neapărat doar finanțări generoase din afară sau din interior (granturi, alocații etc) ci uneori se găsesc ușor în cadrul comunității: abilitatea de a face anumite lucruri (traduce, scrie texte), anumită expertiză (ex. competențe juridice sau tehnice), timp etc.

Altfel spus, resursele pot fi materiale (bani, echipament), de expertiză (cunoaștere), logistice, de abilități. Resursele pot fi uneori găsite chiar în interiorul comunității iar alteori trebuie colectate în afara ei.

Capacitatea de a identifica și colecta resurse din interiorul și din afara comunității permite campaniilor și inițiativelor să crească, să se dezvolte și să-și atingă scopurile.

Resursele aduc, pentru grupuri, inițiative și campanii, posibilitatea, de a căpăta vizibilitate, de a atrage noi aliați și actori, de a asigura durabilitate efortului, de a contracta servicii și expertiză care lipsește în comunitate”, precizează organizatorii.

În cadrul acestui seminar participanții vor învăța:

  • să identifice și să colecteze resurse (materiale, de cunoaștere și expertiză) în cadrul comunității.
  • să colecteze resurse și fonduri la nivel local și național (campanii crowdfunding, crowdsourcing, sponsorizări etc).
  • să identifice resurse publice locale disponibile (bugetarea participativă, mecanismul 2 %, granturi și programe de finanțare naționale – Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Ecologiei, Direcția Cultură a mun. Chișinău)
  • să identifice alte resurse locale și internaționale (Robert Bosch Stiftung, Fundația Culturală Europeană, Fundația Est-Europeană etc.)

Glosar:

  • Bugetare participativă – este un mecanism decizional prin care cetățenii discută și negociază distribuția resurselor publice. Datorită progamelor de bugetare participativă cetățenii au posibilitatea să decidă unde și cum vor fi folosite aceste resurse (pentru o discuție a principiilor B.P. vezi: http://urbana.md/bugetare-participativa/ ).
    B.P. este implementată, cu începere din anul 2017, și în mun. Chișinău (cu un buget de 1 mln lei, care urmează a fi crescut în 2018 pînă la 3 milioane lei). Mai multă info: http://chisinau.md/slidepageview.php?l=ro&idc=773&t=/Bugetul-civil-Chiinau/.
  • Crowdfunding (multifinanțare) – este o tehnică de finanțare a proiectelor folosind resurse online (forumuri, platforme de socializare etc.) desprinsă din crowdsourcing. La baza ei stă ideea a apela la o comunitate ca un potențial finanțator pentru a dezvolta un produs (detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding .
  • Crowdsourcing – înseamnă externalizarea unui serviciu, nu către un contractor sau un colaborator, ci către un grup de specialiști sau o comunitate, sub forma unei competiții (detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing.
  • Mecanismul 2 % – Mecanismul de desemnare procentuală (numit și mecanismul 2%) este o modalitate indirectă prin care statul susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale și a cultelor. Statul renunţă la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi permite acestora să decidă cine va beneficia de această sumă. Începând cu 2017, mecanismul 2 % este implementat și în Moldova (detalii: http://crjm.org/legea-2-pe-intelesul-tuturor/).

Pentru a afla mai multe informații persoanele interesante pot adresa întrebări la adresa de email COMUNITATI.ACTIVE@GMAIL.COM.

Sergiu Bejenari, Director de Proiect, AO ATA OBERLIHT, Tel: 069290192
Lilia Nenescu, Coordonator de Proiect, AO ATA OBERLIHT, Tel: 078848749

Acest proiect este organizat de către Asociația Tinerilor Artiști ”Oberliht” și este finanțat de către Fundația Soros Moldova, în cadrul proiectului Buna Guvernare.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *