O tentativă de denigrare a imaginii R. Moldova de către „exponenți fugari”? Poliția oferă detalii despre unul dintre bărbații care ar fi fost implicat în desenarea stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță marți, 28 noiembrie, în contextul informațiilor apărute în presa străină despre cetățenii moldoveni implicați în desenarea stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris, Franța, că oamenii legii au stabilit că ar fi vorba de aceeași persoană care anterior ar fi fost implicată în acțiuni de huliganism și destabilizare dirijate de grupul criminal „Șor”. Inscripțiile pe clădiri au fost făcute la câteva săptămâni de la începutul războiului dintre Israel și militanții palestinieni conduși de Hamas din Fâșia Gaza.
Potrivit unui comunicat al IGP, „bărbatul respectiv fiind folosit în scopul destabilizării situației din R. Moldova”.
Conform analizelor, acțiunea din Franța ar fi fost organizată și dirijată din afara țării și ar fi reprezentat o tentativă de denigrare a imaginii R. Moldova de către „aceiași exponenți fugari”.
„Instituțiile de drept cercetează acțiunile persoanelor vizate”, a comunicat Poliția, care a publicat și o poză a bărbatului care at fi desenat simbolul folosit de naziști ca parte a legilor rasiale.

Detalii despre „omul de afaceri” moldovean care ar fi sponsorizat inscripționarea Stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris

ZdG a scris recent că Anatoli Prizenco, „omul de afaceri” pro-rus din R. Moldova, despre care presa internațională a scris în ultimele zile că ar fi sponsorizat inscripționarea Stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris, capitala Franței, deține, în R. Moldova, o singură companie, o întreprindere individuală fondată încă în 1995, în Anenii-Noi.
Soția acestuia, Olga Prizenco este fondatoare și administratoarea firmei „Olga-Helga” SRL cu activități de consultare pentru afaceri și management. Firma a fost deschisă în 2011. Soții Prizenco, vorbitori de limbă rusă, afișează pe rețelele de socializare o relație apropiată cu brandul de cosmetice Oriflame.
Publicația Le Monde scrie că inscripționarea Stelelor lui David pe mai multe clădiri din Franța ar fi o acțiune sponsorizată de omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenco. Sursa citată menționează că imaginile au fost răspândite de rețeaua de propagandă pro-rusă Doppelgänger. Cazul este cercetat acum de organele de drept din Franța.
Presa franceză, dar și cea internațională a scris recent că un cuplu de moldoveni a fost arestat pe 27 octombrie pentru că ar fi desenat inscripțiile cu Steaua lui David în mai multe locații din Franța, iar un alt cuplu, tot de moldoveni, suspectat de implicare în această operațiune, a reușit să fugă. Le Monde scrie că cele patru persoane de naționalitate moldovenească „sunt puternic suspectate că se află în spatele unora dintre cele 250 de șabloane ce înfățișează Stelele lui David găsite pe zidurile Parisului și suburbiilor interioare în ultima perioadă. În ochii serviciilor de informații franceze, nu mai există nicio îndoială cu privire la posibilitatea unei tentative de destabilizare orchestrată din străinătate”, notează sursa citată.
Ce simbolizează Steaua lui David
Steaua lui David, cu denumirea ebraică מגן דוד, transcris Maghen David, Maggen David sau Magen David care înseamnă „Scutul lui David”, este o hexagramă alcătuită din două triunghiuri echilaterale, folosită ca simbol al evreilor și ca element emblematic la decorarea sinagogilor.

David este un personaj biblic care a fost, conform Bibliei ebraice, al doilea rege al Regatului unit al Israelului, succesorul lui Saul şi tatăl lui Solomon, şi conform evangheliilor Noului Testament, Matei şi Luca, strămoşul lui Iisus. Se consideră că a trăit aproximativ între 1040–970 î.e.n., domnind peste regatul lui Iuda între 1010–1002 î.e.n., iar peste Regatul unit al Israelului între 1002–970 î.e.n. Coranul îl descrie de asemenea ca pe un rege şi proroc, tatăl lui Solomon. Este foarte cunoscut pentru faimoasa luptă cu Goliat pe care îl învinge folosind o praştie.
Uniunea Studenților Evrei din Franța susține că inscripțiile fac referire la faptul că evreii au fost forțați de regimul nazist să poarte acele stele, conform Euronews.
„Acest aspect amintește de procesele din anii 1930 și din cel de-al Doilea Război Mondial, care au dus la exterminarea a milioane de evrei. Oamenii care au făcut asta au vrut în mod clar să provoace teroare”, a spus Samuel Lejoyeux, președintele Uniunii Studenților Evrei din Franța, citat de Euronews.
Primarul din Aubervilliers, Karine Franclet, a condamnat acestea acte de vandalism ca fiind „în totală contradicție cu valorile fundamentale pe care le deținem, inclusiv toleranța, egalitatea și respectul reciproc, în special în contextul actual”.
Premierul francez Elisabeth Borne susține că este vorba despre niște „acte rușinoase”, iar primarul din Saint-Ouen-sur-Seine a cerut ca autorii acestor graffiti „antisemite și rasiste” să fie urmăriți penal.
Conform Euronews, vicepremierul Emmanuel Gregoire susține că „antisemitismul continuă să ucidă. Nu vom renunța niciodată la luptă”. În aceste condiții, localnicii au ajuns să se teamă pentru siguranța lor. De la debutul războiului din Israel, au fost înregistrate în Franța peste 850 de manifestări antisemite, conform ministrului de Interne Gerald Darmanin.