O nouă platformă de informare pentru jurnaliștii de investigație

Actele de construcții eliberate în mun.Chișinău sunt acum disponibile într-o formă mult mai accesibilă. Acest fapt se datorează platformei openmd.info, dezvoltată de către Valeriu Ciorbă, expert date, în colaborare cu Alianța INFONET. Pagina web a platformei oferă date despre actele de construcție, reconstrucție, modificare și demolare a clădirilor din capitală.

Platforma constă din cinci compartimente, care vizează actele în construcții emise în mun.Chișinău: autorizații, certificare de urbanism, autorizații de funcționare, autorizații de construcție/desființare și construcții autorizate. Aceste date au fost descărcate lunar, au fost prelucrate, vizualizate analitic și plasate pe pagina on-line.

„Noi prezentăm datele într-o formă preceptibilă. Cifrele pot fi văzute și altfel, mai atractiv și mai viu”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Valeriu Ciorbă.

„În acest mod, noi ne propunem să contribuim la dezvoltarea jurnalismului de date și a jurnalismului de investigație. Noi prelucrăm datele care sunt într-o formă brută pe paginele oficiale ale autorităților, le rugumăm și creăm vizualizări grafice”, a mai declarat expertul.

Potrivit autorului proiectului, consultarea acestei platforme permite accesul mult mai rapid la date, dar și economisește din timpul destinat căutării. „Ne propune să-l facem cât mai accesibil pentru toată lumea și să includem cât mai multe date. Toți cei interesați sunt invitați să exploreze această platoformă”, a afirmat Valeriu Ciorbă.

Menționăm că în curând vor fi publicate date privind proiecte finanțate din Fondul Ecologic Național în perioada anilor 2011-2016, dar și lista primarii aleși în scrutinele locale din anii 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2015 în R.Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *