Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă licitație de achiziție…

O nouă licitație de achiziție a gazelor naturale, câștigată de o companie din Grecia. Detalii de la Energocom

Sursa foto: Monitorul Cluj

Compania de stat Energocom anunță că a finalizat o nouă licitație de achiziție a gazelor naturale. Concursul a fost câștigat de DEPA Commercial S.A. (companie de furnizare a gazelor naturale din Grecia, n.red.).

Licitația a fost desfășurată pentru furnizarea volumelor de gaze naturale ce depășesc 100 mcm / 1 TWh, destinate stocării, acoperind o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă, menționează reprezentanții Energocom.

Achiziția respectivă va fi acoperită din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a semnat un Acord de împrumut cu Guvernul R. Moldova.

Directorul DEPA Commercial S.A., dl Konstantinos Xifaras, a declarat: „Rezultatul pozitiv al recentei licitații consolidează și mai mult parteneriatul deja puternic dintre cele două companii și confirmă intenția DEPA Commercial S.A. de a rămâne cel mai mare furnizor strategic al R. Moldova din Europa, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi diversificarea surselor de aprovizionare pentru piaţa de gaze din R. Moldova”.

„Continuăm să consolidăm relația cu DEPA Commercial S.A., relație care ajută R. Moldova să-și sporească securitatea energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice”, a spus Victor Bînzari, Directorul SA Energocom.

Pe 2 august 2023, SA Energocom anunța că a cumpărat circa 300 de milioane de metri cubi de gaze, în perioada iunie-iulie, inclusiv pentru stocare. Achizițiile au fost făcute în contextul pregătirii de sezonul rece 2023-2024.

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a anunțat că, în luna august, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom către malul stâng al Nistrului va fi de circa 527 de dolari pentru o mie de metri cubi. Întregul volum de gaze de la furnizorul rus va fi utilizat de regiunea transnistreană.