Principală  —  IMPORTANTE   —   O agenție a Națiunilor Unite…

O agenție a Națiunilor Unite a efectuat un audit privind securitatea aeronautică a R. Moldova. Ce arată rezultatele

Sursa: Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău/Telegram

Securitatea aeronautică a R. Moldova a fost supusa unui audit efectuat de Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO). După finalizarea acestuia, s-a constatat că nivelul securității aeriene este unul înalt atât pentru pasageri, echipajele aeronavelor, cât și pentru întreaga industrie aeronautică, susține Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova (AAC).

În cadrul auditului au fost analizate procedurile de control al accesului în zonele aeroportuare restricționate, supravegherea sistemului de securitate la bordul aeronavelor, verificarea documentelor și a echipamentelor personalului de bord, cooperarea și coordonarea între diferitele autorități responsabile de securitatea aeronautică.

„Rezultatele sunt bune. Avem o implementare a normelor de peste 80%, cu 10% mai mult decât la auditul precedent.

Observatiile formulate de auditorii internationali ICAO nu poarta un caracter critic, sistemic si sistematic ci din contra, sunt cu titlu de recomandare in implementarea standartelor securitatii aeronautice.

Asta înseamnă că nivelul securității aeriene este unul înalt atât pentru pasageri, echipajele aeronavelor, cât și pentru întreaga industrie aeronautică: un mesaj important și pentru companiile aeriene care intenționează să vină pe piața aeronautică a R. Moldova”, se spune într-un comunicat AAC.

Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) este o agenție a Națiunilor Unite care oferă sprijin tehnic, juridic și administrativ în domeniul transportului aerian.

După două luni de la atacul armat de la Aeroportul din Chișinău, în urma căruia două persoane au fost ucise, Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, a prezentat pe 4 septembrie rezultatele anchetei interne pe acest caz. El a declarat atunci că, după incident, a fost inițiat un control tematic în vederea evaluării activităților organizaționale și operaționale al sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. Comisia de control a stabilit mai multe deficiențe, printre care nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, precum și controlul necorespunzător asupra implementării acestor politici.