Principală  —  IMPORTANTE   —   Municipiul Chișinău rămâne în „cod…

Municipiul Chișinău rămâne în „cod portocaliu” de alertă epidemiologică. Autoritățile din sănătate recomandă populației să se vaccineze

Imagine-simbol

Autoritățile din sănătate anunță luni, 18 iulie, că municipiul Chișinău rămâne în „cod portocaliu” de alertă epidemiologică și recomandă cetățenilor să se vaccineze împotriva COVID-19.

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, dă asigurări că în spitalele din capitală există spații suficiente destinate serviciului de internare.

„Recomandăm populației din municipiul Chișinău să se vaccineze, să nu se relaxeze și să nu creadă că fără vaccinare vom depăși această pandemie. Este adevărat că rămânem în cod portocaliu, așa cum a fost clasificat, dar vreau să anunț opinia publică că felul de manifestare a tulpinii Omicron dezvoltă forme ușoare și majoritatea absolută a adulților nu necesită internare pentru tratament, ori tratamentul poate fi ușor administrat la locul de trai, la domiciliu prin medicul de familie. La fel, este demonstrat faptul că se molipsesc majoritar acele persoane care nu sunt vaccinate. Acesta este încă un motiv pentru care trebuie să apelăm la cabinetele de imunizare (…). Nu avem careva impedimente, presiuni. Avem spații suficiente pentru internare (…)”, a declarat Gîlca.

Miercuri, 13 iulie, masca de protecție a devenit obligatorie în instituțiile medico-sanitare de toate categoriile din municipiul Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău (CESP), în contextul creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19.

De asemenea, autoritățile din sănătate ale capitalei au recomandat cetățenilor purtarea măștilor de protecție în transportul public și spațiile publice închise aglomerate. Totodată, potrivit decizie CESP Chișinău, urmează să fie activate gradual spitalele cu profil COVID-19.