Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Motivele pentru care certificatul de…

Motivele pentru care certificatul de înregistrare în R. Moldova a biosimilarului „Strim” a fost suspendat

Foto: cdn1.medicalnewstoday.com

Comisia Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a suspendat certificatul de înregistrare în R. Moldova a medicamentului Strim, biosimilar al insulinei, până la elucidarea calității, inofensivității și siguranței respectivului medicament.

Decizia a fost luată la 25 iulie, anunță AMDM, în legătură cu creșterea numărului de raportare a reacțiilor adverse la acest medicament și a reacțiilor adverse grave semnalate.

Decizia este luată la câteva săptămâni după ce a fost deschis un dosar penal care investighează modul în care s-a desfășurat, la sfârșitul anului trecut, achiziția pentru procurarea insulinei, iar directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, a fost învinuit de „organizarea în mod dubios a licitației și achiziția unui preparat de calitate dubioasă”.

Astăzi, potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, Ivan Antoci a fost demis de la șefia Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate.

Tot astăzi, 26 iulie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins astăzi cu percheziții la Centrul Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, în dosarul „insulina”.

„În aceste câteva săptămâni de tăcere cu referire la insulina nu am stat degeaba, nici la minister, nici la Agenția Medicamentului, dar nu am putut vorbi prea multe, deoarece aceasta ar fi încurcat anchetei. Sper că astăzi s-a înțeles de ce după descinderea perchezițiior de către CNA la Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate pe dosarul „insulinei”, a scris ulterior pe Facebook ministra Ala Nemerenco.

Comisia de specialitate a MSMPS urmează să organizeze o ședință extraordinară, cu participarea reprezentanților producătorului biosimilarului „Strim”.

În decembrie 2018 Ziarul de Gardă scria că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.