Principală  —  IMPORTANTE   —   Moldovagaz a solicitat gigantului rus…

Moldovagaz a solicitat gigantului rus Gazprom să amâne plata pentru furnizarea gazelor naturale pentru luna august

Arhivă

Președintele Societății pe Acțiuni Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță luni că a solicitat gigantului rus Gazprom să amâne plata pentru gazele furnizate în luna august.

În context, Ceban menționează că tot luni, 22 august, Moldovagaz a plătit integral pentru consumul gazelor naturale în luna iulie.

„Pentru a evita speculațiile, aș dori să precizez că astăzi SA „Moldovagaz” a plătit PJSC „Gazprom” datoria pentru furnizarea gazelor naturale în iulie. Totodată, din motivele anunțate anterior, compania a fost nevoită să ceară furnizorului principal să amâne plata pentru luna august”, menționează Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat miercuri, 17 august, că compania este nevoită să ceară din nou sprijin financiar de la Guvern, sub formă de asistență directă de stat, sau plata „datoriilor istorice” ale SA Termoelectrica, pentru a acoperi deficitul financiar care se va forma în lunile august-septembrie ale acestui an pentru gazelele naturale importate de la Gazprom.

Tot miercuri, Moldovagaz a anunțat că circa 2 mii de consumatori noncasnici datorează furnizorului suma de peste 75 de milioane de lei pentru gazele naturale.

Potrivit reprezentantului Moldovagaz, în perioada ianuarie-iulie 2022, abaterile de tarif s-au ridicat la 954 de milioane de lei, în august vor ajunge la circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – la circa 623 de milioane de lei.

Noul tarif la gaze naturale a intrat în vigoare începând de vineri, 12 august. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum pentru un metru cub de gaze naturale.

CITIȚI ȘI: