Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul de Interne a fost…

Ministerul de Interne a fost dotat cu camere portabile pentru prevenirea traficului de copii și femei din Ucraina

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din R. Moldova a donat 240 de camere portabile și echipamente, în valoare de 300 de mii de dolari, subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a contribui la prevenirea traficului de copii și femei din Ucraina. Camerele vor permite Poliției Naționale și Poliției de Frontieră să identifice, să înregistreze și să ofere suport copiilor aflați în pericol și neînsoțiți, care fug de războiul din Ucraina, anunță MAI.

„Aceste camere vor contribui la eficientizarea măsurilor de supraveghere și control și vor fi purtate de personalul de securitate, care activează pe teritoriul țării și la cinci puncte de frontieră ale Moldovei, inclusiv Palanca, Tudora și Leușeni.

Acest echipament le va permite să colecteze înregistrări audio-video cu refugiații care sosesc și pleacă din principalele puncte de trecere a frontierei, precum și ale celor care decid să rămână în țară, devenind un instrument deosebit de valoros atunci când sunt înregistrate fluxuri mari de călători, când copiii și femeile se pot confrunta cu mai multe riscuri”, precizează MAI într-un comunicat.

De asemenea, potrivit Ministerului de Interne, echipamentul va permite înregistrarea dovezilor audio-video în scopul urmăririi penale a infractorilor, cum ar fi traficanții sau abuzatorii.

„Copiii expuși riscului, în special cei separați sau neînsoțiți de părinți sau îngrijitori, sunt deosebit de vulnerabili la multe tipuri de violență, trafic sau exploatare. Anul trecut, UNICEF a organizat un program de instruire pentru polițiștii de frontieră, specialiști în combaterea traficului de persoane, precum și reprezentanți ai organizațiilor implicate în prevenirea și combaterea acestui fenomen”, mai anunță MAI.

De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, peste 600 de mii de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul R. Moldova pentru siguranță și protecție, inclusiv peste 100 de mii de copii. Dintre aceștia, aproape 800 au fost separați de părinți, îngrijitori sau erau neînsoțiți. Cu sprijinul UNICEF și al partenerilor, familiile refugiate au accesat servicii de plasament, juridice, informaționale și psihologice în timpul șederii lor în R. Moldova, susțin reprezentanții MAI.

Camerele portabile sunt ușoare, pot fi folosite 24/7 și înregistrează cu acuratețe punctul de vedere al purtătorului. Astfel, această donație va completa sistemul de protecție a copilului pe care UNICEF și partenerii încearcă să-l consolideze pentru a preveni traficul și exploatarea copiilor și femeilor care fug de conflictul din Ucraina.

La începutul lunii ianuarie 2023, secretara generală a OSCE, Helga Maria Schmid, a declarat că de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, s-a înregistrat o creștere bruscă a traficului de ființe umane.

Potrivit secretarei generale a OSCE, numărul de solicitări online pentru servicii sexuale și imagini pornografice cu femei și copii ucraineni a crescut cu 600% de la începutul războiului. A crescut și numărul cazurilor de trafic de femei însărcinate. Victimele sunt atrase online cu promisiuni false, cad victime ale violenței în reședințe private din țările gazdă sau sunt interceptate de traficanți chiar la graniță, a spus Schmid.

Conform estimărilor OSCE, 25-27 de milioane de oameni din întreaga lume devin victime ale traficului de ființe umane, în timp ce doar 10 mii de cazuri ajung în atenția organelor de drept, iar profitul anual al traficanților de ființe umane în ultimii 15 ani a crescut de cinci ori, până la 150 de miliarde la dolari.