Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesaje false cu numele premierului…

Mesaje false cu numele premierului și al ministrei Sănătății, distribuite de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare. Dragancea: „Noi cu cetățenii avem comunicare și fără voi, fiindcă nu tot timpul vă credem”

În ultimele zile, pe rețelele de socializare au început să fie răspândite masiv două capturi de ecran cu mesaje în care sunt arătate presupuse discuții în care ar fi fost implicați premierul Ion Chicu, ministra Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu și, aparent șeful statului, Igor Dodon.

Mesajele sunt false, însă au ajuns să fie distribuite masiv de zeci de mii de oameni în grupurile de pe rețelele de socializare, dar și prin intermediul aplicațiilor de mesagerie.

Ce spune MSMPS și Guvernul R. Moldova?

Deși mesajele au devenit virale, mulți oameni considerând că acestea corespund adevărului, instituțiile statului nu au venit cu reacții.

Contactat de Ziarul de Gardă, Vitalie Dragangea, consilierul pe comunicare al premierului Ion Chicu, a precizat că astfel de mesaje sunt o „prostie”, dar a menționat că Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta fake-urile care apar. „Noi cu cetățenii avem comunicare și fără de voi, fiindcă nu tot timpul vă credem”, afirmă Dragancea.

„Credeți că la fiecare minciună trebuie să reacționăm? De ce trebuie discutat dacă este un fake. Ar fi bine ca meseria jurnaliștilor să înceapă să se autocurețe. Noi nu avem timp să vă autocurățim. Ce pot să spun eu despre acest lucru pentru cetățeni? În primul rând noi cu cetățenii avem comunicare și fără de voi, fiindcă nu tot timpul vă credem. Noi ce trebuie în fiecare zi să dezmințim minciuni, să turnăm apă la rădăcină? E o prostie”, a spus Vitalie Dragancea.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au precizat că mesajele nu sunt autentice.

„Este un fake. Nu comentăm mesajele false Aceste discuții nu sunt reale”, a precizat Cristina Stratulat, consiliera pe comunicare de la MSMPS.

Ziarul de Gardă a încercat să verifice de la cine și cum a ajuns mesajele false pe rețelele de socializare care conțin aceste mesaje. Cea mai veche postare distribuită pe care am găsit-o este din 30 aprilie curent și are peste 1600 de distribuiri.

Într-un alt grup, în care au fost ajuns capturile de ecran, postarea a fost distrbuită de peste 6800 de utilizatori Facebook. Cele două mesaje au fost distribuite de alte sute de persoane, inclusiv de persoane publice.