Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Pandemia de COVID-19 vs…

VIDEO Pandemia de COVID-19 vs pandemia de știri false

Pe lângă informațiile neconfirmate științific potrivit cărora consumul de vitamina C, usturoi sau apă la fiecare 15 minute ar ține departe de organismul uman noul tip de coronavirus, în ultima lună, pe internet, au fost diseminate și falsuri mult mai grave, unele răspândite la nivel global.

Printre acestea și faptul că virusul SARS-CoV-2, cel care provoacă boala COVID-19, ar fi fost creat intenționat într-un laborator sau că au fost surprinse imagini cu cisterne care transportau periculosul virus.

Alte falsuri care au circulat în mediul online în ultima lună afirmau că se pulverizează virusuri din avioane sau că autoritățile stropesc „cu ceva de sus”. ZdG a analizat câteva dintre informațiile false legate de COVID-19 care s-au propagat în ultimele săptămâni și vă arată cât de ușor acestea sunt crezute și preluate de un număr impunător de oameni.

O imagine în care apare un vagon cisternă cu inscripția COVID-19 a împânzit, la mijlocul lunii martie, internetul din întreaga lume. Unii spuneau că acea cisternă transportă virusul care provoacă boala COVID-19, în timp ce în alte postări se spunea că cisterna conține vaccinul pentru boala provocată de noul coronavirus. Instituțiile de presă din întreaga lume scriu însă că, în realitate, nu există un astfel de vagon cisternă, cu inscripția COVID-19, respectiva inscripție fiind adăugată cu ajutorul programelor de editare a fotografiilor. Jurnaliștii care au verificat fotografia au constatat că acel tip de cisterne aparțin unei companii americane de transport feroviar. Acestea transportă petrol, iar inscripția reală de pe vagon constă din 2-4 litere și 6 cifre și reprezintă codul de identificare a vagonului, nu marfa transportată. 

O altă informație falsă care s-a răspândit rapid, în mod special în România, dar care a ajuns și în mediul online din R. Moldova, dezvăluia că „se va stropi cu ceva de sus”. Mai exact, mesajul era următorul: „Să vă închideți geamurile, se stropește afară cu ceva de sus, la ora 23. S-a trimis un comunicat. Mai anunță pe cine poți”, inducând ideea că „stropirile” au legătură cu epidemia generată de noul coronavirus. Mesajul a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare și prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. În România, autoritățile au dezmințit aceste informații.

Cele 70 de cazuri noi de la Hâncești și tancurile Armatei a 14-a chemate de Dodon

La mijlocul lunii martie, când în R. Moldova erau înregistrate sub 30 de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19, un blog de pseudo-știri titra: „Ultima oră! 70 cazuri noi de Coronavirus depistate în raionul Hâncești”. Deși era evident falsă și provenea dintr-o sursă obscură, această știre a fost percepută ca fiind adevărată de mii de utilizatori ai rețelelor de socializare, distribuind-o, la rândul lor, către un număr și mai mare de oameni. Doar dintr-un singur grup postarea făcută de un oarecare Alexei Chircu a fost redistribuită de peste 3500 de utilizatori. Peste câteva zile respectivul site a devenit inaccesibil de pe teritoriul R. Moldova.

Același Alexei Chircu a distribuit și alte știri false legate de noul Coronavirus, de pe un alt site – caramida.news.blog. „Șocant! Dodon cheamă tancurile Armatei a 14-a de la Tiraspol: Moldovenii și-au pierdut strahul cu totul” era titlul falsei știri care, de asemenea, a fost publicată în grupuri cu zeci de mii de membri și care a fost distribuită de mii de ori. Deși pe paginile respectivului site este scris „Atenție! Urmează pamflete, tratați-le cumsecade”, puțini din cei care-l accesează observă acest detaliu și, astfel, cred informațiile publicate.

Și o altă știre falsă publicată pe acest site, în care se menţiona că „toți moldovenii cu cetățenie română vor fi obligați să renunțe la cetățenia moldovenească”, a fost distribuită de mii de ori, în special în grupurile de moldoveni din diasporă, care posedă dubla cetățenie și pe care o astfel de măsură i-ar viza în mod direct.

L-am întrebat pe utilizatorul cu numele Alexei Chircu, al cărui profil de Facebook a fost creat recent, la sfârșitul lunii ianuarie, ce-l determină să disemineze știri false în mediul online, însă nu ne-a răspuns la mesaj. 

Aparatorul.md – între religie și știri false 

Aparatorul.md, un site cu profil religios care se autointitulează drept „pliantul Mișcării Juriștilor Ortodocși din Moldova”, abundă de știri cu titluri și imagini apocaliptice, iar odată cu apariția noului tip de coronavirus, site-ul a publicat peste 100 de „știri” care conțin în titlu cuvintele „pandemie”, „coronavirus” sau „COVID-19”.

„Coronavirus. Lumea e cuprinsă de panică. A început vânătoarea celor bolnavi. VIDEO”, titra aparatorul.md la începutul lunii martie. „Ce se întâmplă de fapt? Un genocid cu bună știință sau e vorba de prostie? Între timp în China, cei bolnavi sunt vânați astfel”, se spunea la finalul textului, fiind publicat și un clip video care, în realitate, reprezenta un exercițiu al autorităților chineze, nu o „vânătoare” propriu-zisă a celor bolnavi. 

Titlul unui alt articol care poate crea o stare de panică în societate, în contextul actualei pandemii de coronavirus, sună așa: „Să fie adevărat? Cum vine moartea din aer. În atmosferă se pulverizează cu viruși de gripă aviară, SARS, gripă porcină”. În text se spune că „aceste chemtrails (urme chimice lăsate de avioane, n.r.) conțin săruri de bariu, aluminiu care se bănuiește că sunt folosite la aplicații militare în deflecția undelor radio și luminoase, iar în ele se introduc viruși, bacterii, microbi, fungi, diverși agenți biologici care sunt testați pe populație”.

În realitate, însă, comunitatea științifică susține că acele „dâre chimice” de pe cer, despre care vorbesc adepții acestei teorii conspirative, sunt urme normale de condens lăsate de motoarele aeronavelor. 

Deși articolul a fost scris în noiembrie 2018, acesta a fost distribuit masiv începând cu luna ianuarie a acestui an, după ce au apărut primele informații despre îmbolnăvirile cu COVID-19 în China, iar oamenii au început a fi mai preocupați de subiectele legate de virusuri și boli.

Între timp, articolul despre „virușii pulverizați din avion” a adunat, doar pe Facebook, peste 80 de mii de distribuiri, mai mult de 25 de mii de comentarii și peste 200 de mii de reacții. Linkul a fost distribuit de aproape 400 de pagini și grupuri pe Facebook.

Autorii site-ului, necunoscuți

Aparatorul.md a fost înregistrat în 2012 și este prezent pe toate cele mai populare rețele sociale de la noi: Facebook (unde are peste 40 de mii de urmăritori), Instagram, Telegram, ok.ru sau vk.com. Pe site însă nu este afișat numele autorilor, iar pe pagina „Contacte” sunt trecute doar două adrese de email, fără vreun număr de telefon sau adresă poștală.

Aparatorul.md nu afișează date de contact sau numele autorilor însă abundă de bannere publicitare

Am încercat să luăm legătura cu cei care gestionează site-ul prin intermediul emailurilor și a paginii de Facebook, însă nu am primit vreun răspuns. Pe una dintre paginile site-ului, intitulată „Întreabă juristul”, sunt afișate trei numere de telefon la care, se spune pe pagină, s-ar oferi consultații juridice pe tematici religioase.

Unul dintre telefoane era deconectat, iar la celelalte două, inițial, interlocutoarele ne-au promis că ne fac legătura cu cei care gestionează site-ul aparatorul.md, ulterior, însă, au refuzat să mai discute cu noi și să ne ofere datele de contact. „Nu am reușit sa găsesc nici un contact și rog să nu mai fiu deranjată pe această temă. O zi bună!” și „nu am găsit, cer scuze”, au fost răspunsurile pe care le-am primit prin sms. După apelurile noastre și aceste numere de telefon au fost șterse de pe site.

Nici despre Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova, al cărei pliant se spune că este site-ul aparatorul.md, nu există prea multe informații. Aceasta nu apare în Registrul de stat al unităţilor de drept privind organizaţiile necomerciale.

Deputat: „Pentru asta și a fost făcut virusul”

Într-un comentariu pe Facebook la o postare în care se spunea că premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a îmbolnăvit de COVID-19, deputatul socialist Vladimir Odnostalko susținea că „Pentru asta și a fost făcut virusul, ca să-i înlăture pe cei incomozi”. Într-un alt comentariu a precizat: „Eu vorbesc despre liderii mondiali”. Contactat de ZdG pentru a-l întreba ce a vrut să spună mai exact în aceste comentarii, deputatul ne-a spus, scurt, să-i trimitem întrebările în scris, apoi ne-a închis și nu a mai răspuns nici la sms.

„Avem imunitate informațională slăbită”

Lilia Zaharia, jurnalistă la portalul Stopfals.md, o platformă online de informare privind fenomenul știrilor false, gestionată de Asociația Presei Independente, susține că această pandemie de coronavirus ne-a demonstrat că avem „imunitate informațională” slăbită.

„Rețelele sociale abundă în teorii conspiraționiste despre așa-zisa origine a Coronavirusului: fie că e de la lilieci, fie că pisicile poartă infecția. Panica este amplificată însă de leacuri miraculoase ale infecției: de la lămâie, până la apă băută până la refuz. Cel mai grav este că aceste minciuni sunt răspândite uneori de jurnaliști sau de redacții. Leacul informațional este în mâinile noastre. Cu ajutorul tastaturii ne tratăm imediat, căutând semnele unui fals viral în rețelele sociale. Atragem atenția la sursa informației. Dacă este un site cu o extensie dubioasă, nu deschidem știrea, dar cel mai bine e să o raportăm”, atenționează jurnalista, care, în ultimii trei ani, s-a ocupat de demascarea știrilor false și vădit tendențioase.

Lilia Zaharia a enunțat și indiciile după care ne putem da seama că avem în față o știre adevărată sau una falsă.

„Trebuie să știm a face diferența dintre un site dubios și un portal credibil. Dacă site-ul nu are menționate date de contact sau informații despre componența echipei redacționale, să știți că este doar o sursă de acumulare a vizualizărilor și nicidecum una informațională. Toate materialele trebuie să fie semnate de autori, iar numele acestora trebuie să fie reale. Titlurile înșelătoare, de asemenea, sunt un semn că știrea ar putea promova un fals. De obicei, aceste titluri sunt scrise cu majuscule, cu greșeli gramaticale sau de punctuație. Și textele acestor știri false virale în rețelele sociale sunt lipsite de acuratețe. Majoritatea site-urilor de știri false conțin multe greșeli. Dacă sunteți „șocați” sau „frapați” de o informație de senzație, care pare greu de crezut, faceți un efort mic înainte de a o distribui. Căutați informația și din alte surse, de obicei, acolo de unde vă informați zilnic. Acum Facebook-ul ne oferă un instrument cu ajutorul căruia putem raporta informația ca fiind falsă. Haideți să utilizăm acest instrument și să ne anunțăm și colegii, prietenii, vecinii că este o dezinformare! Medicii își fac datoria în spitale, iar noi ar trebui să „tratăm” mediul informațional”, afirmă Lilia Zaharia.

SIS: Monitorizăm continuu activităţile de dezinformare şi manipulare

Pe 20 martie curent, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova a anunțat că au fost blocate 52 de site-uri de tip „fake-news”, care difuzau inclusiv știri manipulatorii despre COVID-19. Ulterior, lista a fost completată cu încă două site-uri.

„Serviciul de Informaţii şi Securitate monitorizează continuu activităţile de dezinformare şi manipulare a opiniei publice în Republica Moldova în contextul pandemiei globale de COVID-19. Mai mult ca atât, unele organizaţii non guvernamentale şi reprezentanţi ai societăţii manifestă o atitudine responsabilă şi sunt receptivi la solicitările noastre de a ne susţine eforturile în contracararea dezinformării şi manipulării opiniei publice. Astfel, în adresa SIS vin informaţii şi recomandări privind site-urile de tip „fake-news” care sunt examinate prin prisma atribuțiilor funcționale şi, în consecinţă, sunt întreprinse măsurile de rigoare. Cât priveşte formele, tactica, metodele, mijloacele şi rezultatele activităţilor de informaţii, de contrainformaţii şi speciale de investigaţii, toate acestea reprezintă informaţii atribuite la secretul de stat, de aceea nu vă putem oferi mai multe detalii”, se spune într-un răspuns al SIS-ului la solicitarea ZdG de a ne comunica dacă instituția monitorizează în continuare problema știrilor false, cum face la modul practic acest lucru și dacă ar urma să fie blocate și alte site-uri care răspândesc știri false.

Dezinformarea la subiectul COVID-19 – un fenomen global

Dezinformarea și informarea greșită la subiectul COVID-19 continuă să prolifereze în întreaga lume, având consecințe potențial dăunătoare pentru sănătatea publică și pentru comunicarea eficientă pe timp de criză, se spune într-un raport recent elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă al Uniunii Europene. „În UE și în alte regiuni, mesaje de dezinformare coordonate încearcă să blameze minoritățile vulnerabile ca fiind cauza pandemiei și să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi reacții eficiente. Unii actori susținuți de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea punând la îndoială în mod direct credibilitatea față de Uniunea Europeană și partenerii săi”, se spune în același raport, care a reliefat și următoarele situații la nivel internațional: 

  • Pe plan global. Numărul afirmațiilor conform cărora UE se dezintegrează în fața COVID-19 este în creștere pe rețelele de socializare în toate regiunile analizate. Printre conținuturile legate de COVID-19 publicate de Russia Today și Sputnik, articolele ce conțin relatări conspirative precum că „virusul a fost creat de om”, răspândite intenționat, de obicei au o mai mare popularitate decât alte subiecte.
  • UE. Dezinformarea și sfaturile false de sănătate cu privire la COVID-19 continuă să circule pe rețelele de socializare, în contradicție cu recomandările oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății și politicile interne ale platformelor online. De exemplu, Sputnik Germania promovează pe Facebook și Twitter afirmația că „spălarea mâinilor nu ajută”.
  • Africa. Campaniile de instigare la ură împotriva grupurilor sociale și etnice se derulează viral în unele țări. Comunicarea proactivă a Chinei cu privire la furnizarea de suport creează provocări de reputație pentru alți donatori.
  • China. Mass-media de stat și oficialii guvernamentali promovează teorii despre originea COVID-19 care nu au fost dovedite. Presa chineză evidențiază recunoștința unor lideri europeni ca răspuns la ajutorul chinez.
  • Africa de Nord și Orientul Mijlociu (Oman). Daesh încurajează militanții să exploateze haosul și confuzia în jurul COVID-19, prezentând pandemia ca pe un „chin dureros” împotriva „națiunilor cruciate”. Regimul sirian folosește COVID-19 pentru a ataca sancțiunile UE. Statele membre ale UE sunt prezentate ca fiind incapabile să se ajute reciproc sau că fură resurse destinate utilizării locale.
  • Rusia. Peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin despre COVID-19 au fost înregistrate în baza de date EUvsDisinfo (începând cu 22 ianuarie a.c.). Presa rusească controlată de stat și-a schimbat atenția pentru a evidenția pregătirea Rusiei de a face față pandemiei. Ajutorul rus acordat Italiei a fost mediatizat pe larg.
  • Turcia. Informațiile false și distorsionate privind sănătatea continuă să circule pe scară largă pe rețelele de socializare, în timp ce răspândirea COVID-19 stimulează tot mai mult discursurile anti-UE și criticile față de UE.
  • Balcanii de Vest. Continuă să fie o tendință teoriile conspirative care sugerează că virusul este o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie străină. Criza COVID este legată de un subiect vehiculat, conform căruia UE „întoarce spatele” Balcanilor de Vest.