Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mesaje de ură în public,…

Mesaje de ură în public, creștere cu peste 80% față de anul trecut

În fiecare zi, în spațiul public din R. Moldova apar cel puțin trei cazuri de discursuri care instigă la ură, violență sau discriminare, indică raportul „Discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public și mass-media din R. Moldova”, realizat de asociația „Promo-Lex”  și prezentat la 30 iulie curent. Astfel, în primele trei luni ale anului, numărul unor astfel de discursuri a crescut cu 83%. 

Discursul care instigă la ură implică folosirea formelor de exprimare care susțin, incită sau promovează ura sau denigrarea unei persoane sau a unui grup, folosind stereotipurile negative, amenințarea sau stigmatizarea în bază de gen, sex, convingeri, vârstă sau orientare sexuală. 

Potrivit raportului, discursul de ură apare cel mai des în domeniul politic. Astfel, Partidul Nostru, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova au utilizat cel mai frecvent astfel de discursuri, iar cei mai afectați politicieni au fost Maia Sandu, Andrei Năstase dar și Igor Dodon, este indicat în raport. 

Cel mai des discursurile care instigă la ură, violență sau discriminare sunt utilizate de bărbați. Aceasta ar putea fi o manifestare a agresivității consideră autorul raportului, Dumitru Sliusarenco. Cel mai afectat grup rămân a fi femeile, urmate de politicieni sau simpatizanții acestora. Frecvente sunt și discursurile care afectează persoanele LGBT dar și persoanele cu necesități speciale atunci când politicienii își denigrează oponenții folosind prejudecățile, este subliniat în raport.