Principală  —  IMPORTANTE   —   MEC anunță că susține organizarea…

MEC anunță că susține organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a în unele instituții din Ialoveni, după protestul de la Guvern

Sursa: ialovenionline.md

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță luni, 21 august, că susține cererea Direcției raionale Ialoveni de a deschide mai multe clase de a X-a în liceele din raion, inclusiv în liceul din satul Ruseștii Noi. Acesta urmează să devină instituție zonală unde vor fi încadrați și elevii din clasa a X-a din satul vecin, Văsieni.

Luni, 21 august, mai mulți părinți din satele Ruseștii Noi și Văsieni au protestat în fața Guvernului împotriva deciziei de a nu deschide clase de-a X-a. Ministrul Dan Perciun a avut astăzi o întrunire cu mai mulți părinți în cadrul căreia a fost analizată deschiderea claselor de liceu. Subiectul a fost discutat și cu șeful Direcției educație din raionul Ialoveni.

„Direcția raională educație a expediat, la sfârșitul zilei, o solicitare către MEC cu privire la organizarea învățământului liceal în baza unei clase de-a X-a, inclusiv în liceul din Ruseștii Noi. Ca urmare a consultărilor adiționale, care au avut loc, ministerul a decis să susțină această solicitare. Autoritățile locale în domeniul educației s-au angajat să asigure condițiile necesare pentru transportarea adolescenților din Văsieni la Ruseștii Noi, distanța între cele două localități constituind 6.4 km. Unitatea de transport, care va fi utilizată în acest scop, este într-o condiție tehnică bună.

În prezent, 20 de cereri de admitere au fost depuse la liceul din Ruseștii Noi și 17 la cel din Văsieni. În clasa a IX-a în Ruseștii Noi își fac studiile 40 de elevi, iar în Văsieni – 19. În anul de studii 2022-2023 liceul din Văsieni nu a avut admitere în clasele de liceu din cauza numărului mic de candidați”, se spune într-un comunicat al MEC.

Metodologia de admitere a elevilor în învățământul liceal, aprobată în anul 2017, prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au cel puțin două clase de a X-a. Documentul prevede, ca excepție, că MEC poate accepta, la propunerea consiliilor raionale, organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a dacă instituțiile de învățământ din mediul rural întrunesc mai multe condiții, inclusiv distanța redusă dintre localități și disponibilitatea Consiliului raional de a asigura transport pentru elevi.

Pe 16 august 2023, MEC anunța că susține decizia Comisiei raionale de admitere din Ialoveni de a nu deschide câte o clasă de a X-a în cinci instituții și de a desemna Liceul Teoretic „Aurel David”, din satul Bardar, și Liceul Teoretic Țîpala în calitate de instituții zonale „în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte instituții”, cu condiția asigurării transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate. Reacție vine în contextul informațiilor apărute în spațiul public despre elevii din mai multe sate din Ialoveni care vor trebui să meargă la liceu în alte localități.

Potrivit MEC, pe data de 15 august 2023, Direcția generală educație Ialoveni a adresat Ministerului un demers prin care solicita opinia referitor la problema admiterii elevilor în învățământul liceal, sesiunea 2023. Demersul a vizat șapte licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

  1. LT „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri; 
  2. LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
  3. LT  Ruseștii Noi – 16 cereri;
  4. LT  Zîmbreni – 16 cereri;
  5. LT  Horești – 18 cereri;
  6. LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
  7. LT Țîpala – 17 cereri.