Mărturiile tinerei care a născut singură, în baie la Institutul Mamei și Copilului: „M-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”

O tânără din Anenii Noi a fost nevoită să nască singură în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, fiindu-i refuzat sau ignorat ajutorul personalului acestei instituții. În prima perioadă de sarcină nu a avut probleme. Ulterior, însă, tânăra s-a adresat la medici și a aflat că fătul are  anomalii de dezvoltare. 

„Mi s-a dat o pastilă de Medabon, pe data de 11.12.2017. La întrebarea mea ce fel de pastilă e, nu am primit nici un răspuns. Am citit în instrucție că aceste pastile se administrează până la 62 zile de sarcină, am ridicat din nou întrebarea, la care mi-au zis să tac, că nu e drept. Răscolind prin internet, am văzut ca aceasta pastilă oprește respirația și alimentația copilului. Deci am născut o moartă”, spune tânăra.

A fost internată pe  data de 9 decembrie 2017, până pe 15 decembrie 2017.  Despre comportamentul personalului de la  IMSC spune că a fost unul inuman. „Nu am atâtea cuvinte, fiare e puțin spus. Mi-a scris o doamnă, a spus ca va afla numele și familia medicului, dar la final mi-a zis sa scriu întâi petiție, apoi îmi va da numele”, povestește tânăra.

Fiind internată și în timp ce femeia se zbătea în dureri, asistenta medicală i-a spus că nu e prima și nici ultima. „A venit noaptea la mine și a zis sa nu urlu, că sperii alte fete. Ar fi trebuit sa nasc la Rezneac, dar am născut la 5 dimineața aproape. El nu era acolo, doar o doamnă care era la post în seara aia, nu îi știu numele. Durerile au durat 23 de ore, când ea venise, eu deja eram mult prea epuizată. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat. Ca un câine am născut. Acum, durerea psihologică e groaznică, iar ei m-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”, adaugă tânăra.

Inițial, tânăra a venit cu o postare anonimă pe o rețea de socializare în care povestește cum au avut loc evenimentele la IMSC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMSC s-a autosesizat pe acest caz și a fost instituită în regim de urgență  o Comisie, care urmează să stabilească exact toate circumstanțele cazului. „Odată cu stabilirea acestora, toate persoanele care se pot face vinovate, care au admis încălcări ale eticii și deontologiei medicale, precum și a regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sancționate și se vor lua toate măsurile corespunzătoare în privința acestora”, se spune într-un comunicat emis de instituție.

IMSP Institutul Mamei și Copilului urmează să revină cu informații suplimentare referitoare la concluziile Comisiei pe acest caz și măsurile întreprinse.

De asemenea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea cazului relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului, care acuză faptul că a avortat singură în veceu. Ancheta independentă vizează examinarea asistenței medicale acordate și respectarea eticii și deontologiei medicale a personalului din cadrul instituției vizate.

 

 

ZdG va reveni cu detalii pe marginea acestui caz.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    Ha! Ha! Ha! Da unde era Edelvaisul pârțului vostru Plahotniuk? Sau el ținea ușa la WCeu, ca să nu intre nimeni? Mai pe scurt este clar cu ei! Sunt buni numai de bătut toba și de suflat din trâmbiță. Să deie bunul Dumnezeu, ca să nască așa și Valentina Buliga! Să știe PDiștii pe pielea lor cum nasc în Moldova moldovencele simple!

  2. Lilian 007

    Minciunile lui Plahotniuk pe Prime TV continuă de mai multe luni despre Institutul Mamei și Copilului. Ce reparații de lux s-au făcut acolo, datorită guvernului lui Plahotniuk, cum Edelvaisul lui Plahotniuk face cadouri proaspetelor mămici. Dacă privești Prime TV ai impresia, că Moldova în privința medicinii este deja cu mult înaintea Europei. Iar Prime TV-ul este televiziunea cu un singur luptător pentru fericirea poporului moldovenesc, coordonatorul Plahotniuk. Este drept că în ultimul timp tot mai mult se vorbește și despre escrocul Ilan Shor și binefacerile lui pe bani furați cu cârnăciori, turte dulci și croasanți gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *