Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Manifest al Asociației „Viața fără…

Manifest al Asociației „Viața fără leucemie”: „Ne dorim ridicarea ratei de supraviețuire a cancerului la copii în R.Moldova”

Anual, pe data de 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. În această zi la nivel global se desfășoară campanii pentru ridicarea gradului de conștientizare a maladiilor oncologice la copii, exprimarea susținerii pentru copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, dar și pentru cei care au finalizat cu succes tratamentul, precum și pentru familiile care îngrijesc și susțin acești copii.

În context, „Viața fără leucemie”, o asociație de părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu leucemie, își dorește să inițieze o campanie prin care să poată colecta suma necesară pentru achiziționarea aparatului flowcitometru – echipament așteptat atât de medicii hematologi din Institutul Oncologic, cât și de pacienții acestor secții.

„În prezent, unicul echipament care poate stabili diagnosticul exact în cazul leucemiilor este flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular, aplicând metoda citometriei prin flux. Cu părere de rău, acum sistemul medical din R. Moldova nu poate oferi acces la un astfel de diagnostic.

În multe state ale lumii diagnosticul și tratamentul maladiilor oncologice este susținut pe larg de societate, prin intermediul fondurilor de caritate,  asociațiilor de pacienți sau părinți, ș.a.m.d. Îndemnăm și societatea din R. Moldova să demonstreze solidaritate și să ni se alăture pentru a face posibilă achiziționarea acestui echipament.

Oferă o șansă pacienților cu leucemie să fie diagnosticați corect și la timp aici, în R. Moldova, alături de familiile lor. Credem că în secolul tehnologiilor acest lucru este posibil”, se spune în manifestul Asociației.

Dotarea Institutului Oncologic cu flowcitometru va permite medicilor să stabilească diagnoza corect şi rapid bolnavilor care suferă de leucemie și limfoame, atât copii cât și adulți. În momentul de faţă, nu există o altă metodă care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a celulelor, rata de eroare fiind extrem de redusă.