Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Maia Sandu și Volodimir Zelensky…

Maia Sandu și Volodimir Zelensky au vorbit la telefon despre provocările energetice din regiune și despre racheta rusească căzută lângă Naslavcea

Președinta R. Moldova Maia Sandu a discutat joi seara, 3 noiembrie, la telefon, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, despre provocările energetice și de securitate din regiune, precum și despre racheta rusească care a căzut pe teritoriul țării noastre, fiind doborâtă pe 31 octombrie de sistemul ucrainean de apărare aeriană.

„Am avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Am discutat despre evoluțiile de securitate din regiune, inclusiv despre recentele atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene care au încălcat și securitatea R. Moldova. Am vorbit și despre provocările energetice cu care ne confruntăm și despre modalitățile de a le depăși”, a anunțat Maia Sandu pe Twitter.

Și președintele Zelensky a anunțat despre discuția cu șefa statului Maia Sandu. Potrivit lui Zelensky, președinta Sandu a povestit „despre teroarea aeriană rusă, care acum a afectat și Moldova”.

„Am discutat cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre provocările actuale în domeniul de energie și securitate pentru țările noastre. Ea a povestit despre teroarea aeriană rusă, care acum a afectat și Moldova. Am făcut schimb de păreri cu privire la căderea rachetei pe teritoriul său (R. Moldova n. red.)”, a spus Volodimir Zelenski pe Twitter.

Președinta Maia Sandu a vizitat joi, 3 noiembrie, localitatea Naslavcea, din nordul țării, unde a căzut anterior o rachetă rusească doborâtă de apărarea anti-aeriană ucrainească. Maia Sandu discutat cu localnicii ale căror case au rămas fără geamuri și cu acoperișurile distruse.

Publicitate
Publicitate

În total, au avut de suferit 21 de gospodării, iar suma stricăciunilor se ridică la aproape 68 de mii de lei. Autoritățile locale au asigurat-o pe președintă că, în scurt timp, vor acoperi cheltuielile pe care oamenii au fost nevoiți să le suporte, ca să-și repare locuințele.

FOTO Maia Sandu a mers la Naslavcea, unde a căzut racheta rusească doborâtă de Ucraina: „Acest război nedrept și atacurile asupra civililor trebuie să înceteze”

În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.

„Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații”, anunță MAI într-un comunicat.

Atunci, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al R. Moldova: „Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.

„Ministerul Apărării informează că geniștii Armatei Naționale se deplasează la fața locului pentru a cerceta terenul. Cu informații suplimentare vom reveni pe parcurs”, se arată într-un comunicat.

După acest incident, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat „persona non grata” pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Moscova a declarat că va răspunde la decizia R. Moldova de a expulza un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Peste două zile după incident, Ministerul Apărării a anunțat că „geniștii Armatei Naționale nu au descoperit substanțe sau obiecte explozive care ar prezenta pericol pentru siguranța populației” în zona din localitatea Naslavcea, unde a căzut racheta rusească doborâtă de sistemul ucrainean de apărare aeriană.

Publicitate
Publicitate