La sfârșit de an, Parlamentul își face cadou de sute de MILIOANE de lei

Parlamentul R. Moldova este, la propriu, cel mai „scump” edificiu al țării. Ceea ce deputații numesc condiții minime de activitate, de fapt, reprezintă un lux pe care guvernarea și-l permite, chiar dacă deficitul bugetar pentru anul 2017 este estimat la peste patru miliarde de lei, iar povara miliardului de dolari, furat din cele trei bănci, este pusă pe umerii cetățenilor. Repararea clădirii Legislativului, devastată în timpul acțiunilor de protest din 7 aprilie 2009, a costat bugetul public, până anul trecut, 376,230 de milioane de lei și continuă să „taie” din ajutorul financiar extern în favoare confortului deputaților.

Cu câteva zile înainte de sfârșitul sesiunii vară-toamnă a Parlamentului, la 12 decembrie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a semnat un contract de 118 187 192 de lei (!) cu „Glorinal Imobil” SRL pentru „finalizarea lucrărilor de amenajare interioară a nivelelor S,1-3 și amenajarea teritoriului adiacent la obiectul „Reconstrucția clădirii Parlamentului RM din bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,105, mun. Chișinău”, potrivit informațiilor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice.

Potrivit datelor publice, „Glorinal Imobil” SRL, care activează pe piață încă din 1997, este fondată și administrată de Natalia Chirică. Totodată, compania de construcții „Glorinal” SRL, despre care presa a scris că ar aparține lui Oleg Voronin, fiul președintelui PCRM, Vladimir Voronin, este fondată de Vasile Chirică și Sergiu Vârlan. Vasile Chirică a fost decorat în 2008 cu Ordinul Republicii Voronin, pe atunci președinte. Ambele firme sunt înregistrate la aceeași adresă juridică, str. Zamfir Arbore 15.

Tot în acest an, firma a mai  semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru reparația Parlamentului. La 14 iunie, Glorinal Imobil SRL a fost desemnată câștigătoare pentru a efectua lucrări de amenajare interioară a sălii „Europa” și a holului acesteia, în valoare de aproape 20 de milioane de lei.

Alte circa 64 de milioane de lei au fot plătite în anul curent pentru montarea sistemelor de ventilare și antiincendiare în trei blocuri ale Legislativului.

În total, numai în 2016, pentru reparația Legislativului s-au alocat  201 952 584 de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Aurel

  Și care-i problema nu înțeleg ? e practic principala instituție a statului, e fata tării bre, chiar nu avem noi nici un pic de respect fată de noi, fata de tara asta ?

 2. Harton

  Da blea să-i zicem spasiba lui Fialt și tuturor celor care au organizat revoluția, și-au bătut joc de tineri i-a manipulat, Natașa Morari îi organiza cu Baghirov iar acum se lasă nemulțumiți de de rapararea clădirilor! Dacă nu le oferi condiții și salarii bune șa fiuncționarii statului, apoi cum vreți voi să muncească în continuarea?

 3. Un Batran

  Un raspuns scurt precedentilor “autori”
  Chestia nu tine de “institutia statului”, ci de tupeul celor din aceasta institutie care pun in carca FIECARUI CETATEAN” (inclusiv a copiilor) 150-200 lei pentru confortul lor. Si astea in lipsa de bani pentru a-si respecta propriile norme privind alimentatia acelorasi copii. Daca nu e tupeu, atunci e magarie

 4. Mihail

  Respectul porneste de la plata pensiilor care sa acopere minimul de existenta al persoanelor in virsta, de la crearea conditilor de viata pentru oamenii de rind da nu de la cladirea parlamentului . Pe ce lume traiesc unii ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *