Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La alegerile prezidențiale din 1…

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi utilizate 240 de scanere pentru identificarea alegătorilor

240 de scanere vor fi utilizate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, pentru a facilita procedura de identificare și înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”. Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie, de către reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Potrivit CEC, utilajul a fost donat Comisiei Electorale Centrale (CEC) de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.

Scanerele au fost achiziționate datorită rezultatelor unui exercițiu pilot susținut de proiectul PNUD în cadrul alegerilor locale generale din octombrie 2019. CEC a utilizat atunci 80 de scanere similare în 70 de secții de votare din mun. Chișinău, pentru a identifica alegătorii în baza buletinului de identitate scanat. Astfel, în comparație cu introducerea manuală a datelor, procesul de scanare a demonstrat excluderea erorilor umane, dar și a redus timpul de procesare a datelor cu 72%”, menționează CEC.

În acest context, CEC susține că în baza rezultatelor înregistrate în 2019 au fost procurate alte 240 de scanere, destinate utilizării în felul următor:

  • ·120 de scanere, donate de PNUD Moldova, pentru secțiile de votare din afara țării, adaptate la modelul actului de identitate de tip pașaport, contribuind astfel la fluidizarea mai rapidă a alegătorilor pentru a evita aglomerația și cozile;
  • ·120 de scanere, achiziționate cu suportul generos al USAID Moldova, pentru utilizare pe teritoriul Republicii Moldova, în cele mai aglomerate secții de votare.

Scanerele procurate în 2019 vor fi destinate secțiilor de votare deschise pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului ( regiunea transnistreană ), susține CEC.

Reprezentanții CEC menționează că în contextul pandemiei de COVID-19, utilizarea scanerelor va reduce și riscurile de infectare a operatorilor SIAS „Alegeri”, prin faptul că alegătorul va scana singur actul de identitate și informația va apărea direct în computer.