Principală  —  IMPORTANTE   —   L-am găsit pe bărbatul care…

L-am găsit pe bărbatul care apare în filmările cu camera ascunsă publicate de Sergiu Postică: „Tăticu era pensionar, eu tot sunt pensionar și au făcut ca un fel de reducere de 50% acolo la Doina”

Clipul video publicat de Sergiu Postică pe 11 iunie s-a răspândit rapid pe facebook și a adunat în scurt timp aproape un milion de vizualizări. Ulterior autorul a decis să-l șteargă.

La 11 iunie 2020, Sergiu Postică, proprietarul unui local de ceremonii din apropierea capitalei, care are peste 35 de mii de urmăritori pe Facebook a publicat un material video în care spunea că ar cunoaște cazuri când rudelor unor persoane decedate li s-ar fi propus bani pentru ca acestea să semneze acte care să constate că decesul a fost provocat de noul tip de coronavirus. Clipul video publicat de Postică a adunat aproape un milion de vizualizări, însă ulterior a fost șters de autor. 

Sergiu Postică

„Se duc oameni să-i înmormânteze și se apropie de rude și le spun: – Dați să scriem că-i de Covid. Am caz concret care o spus categoric: „Ce-i cu voi?”. Ieri a făcut de-a 40-a, 40 de zile în urmă a murit mama cuiva și o spus: „Nu, categoric nu scrieți Covid acolo”. Dar am cazuri în care au acceptat bani. Cel puțin trei cazuri… La două le știu și suma. La una știu că-i patru mii de lei, la una știu că-i două mii de lei, dar le-au dat bani la oameni pentru ce? Ca să arate număr mai mare la noi de morți de COVID? Exact la aceeași temă este un părinte de la Vărzărești, este o postare publică făcută pe Facebook, exact aceeași situație: a venit, s-au propus bani ca să scrie COVID, dar el nu era de COVID. Vă mai pun un fragment și din înregistrarea ceea ca să înțelegeți că e un fenomen în masă. Asta nu-i un fleac”, afirma Postică.

Bărbatul filmat cu camera ascunsă: „Au dat și surorii mele cum la toți morții dau”

Pe lângă cazul preluat de la preotul Sergiu Ivanov, în clipul video publicat pe Facebook, Sergiu Postică, managerul unui local de festivități, afirma că știe și alte cazuri reale când rudele unor decedați ar fi avut anumite beneficii dacă acceptau ca defunctul să fie trecut ca mort de COVID.

Captură din clipul video publicat de Sergiu Postică pe 11 iunie, care s-a răspândit rapid pe facebook și a adunat în scurt timp aproape un milion de vizualizări. Ulterior autorul a decis să șteargă postarea

Contactat de ZdG pentru a afla detalii despre aceste cazuri, Postică a făcut referire la comentariile pe care internauții le-au plasat pe rețelele de socializare și pe care le-am verificat deja, dar și la afirmațiile unui bărbat pe care l-a filmat cu o cameră ascunsă și din care reieșea că familia sa ar fi beneficiat de compensarea cheltuielilor de înmormântare ale tatălui său, cu condiția acceptării ca motiv al decesului îmbolnăvirea de COVID-19.

ZdG l-a găsit și a discutat cu Andrei C., bărbatul care apare în imaginile filmate cu camera ascunsă. Acesta spune însă că nu a beneficiat de nicio sumă de bani ca urmare a decesului tatălui său de 87 de ani și că nu i-a cerut nimeni să semneze vreun act.

„Asigurarea (CNAS, n.r.) dă la toți oamenii care mor câte o mie de lei. Este așa ceva. Și au dat și surorii mele, cum la toți morții dau, eu pe urmă m-am interesat. Sora mea s-a ocupat de înmormântare. Ea a zis că trebuie să se ducă la Burebista (sediul CNAS, n.r.) să ne dea un fel de ajutor material 1000 de lei, dar asta la toți dau. Unica ce au făcut e că tăticu era pensionar, eu tot sunt pensionar și au făcut ca un fel de reducere de 50% acolo la Doina”, precizează bărbatul, arătându-se indignat că imaginile cu el au devenit publice. 

1100 de lei, ajutor de la stat pentru deces, indiferent de cauza morții

Statul nu oferă ajutoare persoanelor care decedează după ce ajung să fie infectate cu COVID-19. Oficial, familia în care o persoană a decedat, indiferent de cauza decesului (!), primește de la stat, din bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), 1100 de lei. Totodată, în unele regiuni, administrația publică locală poate aloca un anumit ajutor, indiferent de cauza decesului.

1100 de lei oferă statul pentru ajutorul famiilor în care un membru decedează, indiferent de cauza morții

Nici în procesul de înhumare, persoanele care decedează după ce s-au infectat cu COVID-19 nu beneficiază de înlesniri, așa cum se vehiculează în mai multe mesaje distribuite pe rețelele de socializare. Totodată, întreprinderile de prestare a serviciilor funerare nu au vreo implicare în stabilirea cauzei decesului din actele defunctului.

„Inițial, se eliberează certificatul medical de la medic. După acest lucru persoana se prezintă la oficiul stării civile, unde se eliberează adeverința de deces. Respectiv, la noi vine cu confirmarea. Cam ce treabă am avea noi la modificarea sau la pusul diagnosticului? Noi doar înhumăm, nu avem treabă cu diagnosticul. Și nici nu modificăm certificatele medicale și nici adeverințele de deces”, explică Ludmila Boțan, directoarea ÎM „Combinatul servicii funerare”.

Ludmila Boțan, directoarea ÎM „Combinatul Servicii Funerare”

„Cu referire la finanțări sau alte situații, noi suntem cu statut de (întreprindere, n.r.) cu autogestiune, deci toate serviciile noastre sunt cu plată. Prețurile sunt stabilite de Consiliul Municipal Chișinău. Toate plățile sunt pe site-ul nostru și la fiecare intrare, din toate cimitirele, pe panouri mari informative sunt plățile. Cine vine să organizeze înhumarea persoanei decedate achită exact așa cum sunt prevăzute taxele întreprinderii. Nu are importanță care este motivul decesului. Îi înmormântăm absolut pe toți care se adresează. Fie din R. Moldova, fie cetățeni străini. Tot timpul ne-am ocupat de înhumări și continuăm mai departe să înhumăm. N-au fost scutiți de plată niciodată niciun fel de persoane. Sunt aceleași tarife pentru toți, la fel, egale”, menționează Boțan. 

ZdG a analizat și alte cazuri despre care se vehicula că se ofereau bani pentru a include o rudă în lista persoanelor decedate de Covid-19. Toate cazurile s-au dovedit a fi false.

Citiți articolul complet: În căutarea oamenilor care au primit bani pentru ca rudele lor să fie înregistrate ca decedate de COVID-19