Incendiu de amploare la cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia

Un incendiu devastator a izbucnit vineri seara la cea mai importantă bibliotecă universitară din Moscova, distrugând peste un milion de documente istorice unice, fapt ce a provocat consternare în mediile ştiinţifice, care au evocat un „Cernobîl” cultural, scrie Mediafax.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiul, care a izbucnit vineri seara în incinta Bibliotecii Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei de Ştiinţe (INION) şi încă nu era stins sâmbătă seara, s-a extins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Inaugurată în 1918, această bibliotecă are o colecţie de peste zece milioane de documente istorice (cărţi, publicaţii etc.) ce datează din seclole XVI – XX.

Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al clădirii, situată la sud de Moscova, şi a continuat întreaga zi de sâmbătă în pofida mobilizării a peste 200 de pompieri.

La început, flăcările au cuprins doar o parte a clădirii din beton care găzduia birouri, oficiali din cadrul bibliotecii dând asigurări într-o primă fază că documentele nu sunt în pericol. Însă amploarea pe care a luat-o incendiul, care a provocat prăbuşirea acoperişului peste o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, a stârnit ulterior panică în rândul acestora.

O sursă din cadrul serviciilor de salvare citată de agenţia de presă RIA Novosti a explicat că evacuarea cărţilor este imposibilă din cauza căldurii prea mari din clădire.

„Este o pierdere enormă”, a declarat pentru agenţia Interfax vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe, Vladimir Ivanov.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *